Pšenica "na zeleno" startovala sa 16 dinara za kilogram

Psenica pred zetvu

Radnu nedelju za nama na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, obeležio je pad prometa, blagi rast cena prošlogodišnjeg roda kukuruza i pšenice i prvi ovosezonski berzanski ugovor o kupoprodaji “na zeleno” pšenice roda 2016.godine.

Ovonedeljni promet od 825 tona, za 42% je manji u odnosu na prethodnu nedelju, što je efektuiralo i gotovo upola manjom dinarskom vrednosti prometa. Ukupna dinarska vrednost, za tek pet ovonedeljnih berzanskih ugovora, iznosila je 17.212.250,00 dinara.

Kukuruz sa istrgovanih 675 tona, apsolutno dominira u strukturi ovonedeljnog berzanskog prometa. Prosečna nedeljna cena od 21,52 din/kg, sa PDV-om (19,56 din/kg, bez PDV-a), za 2,92% je veća nego prethodne nedelje. Tromesečni trend rasta cene kukuruza je, dakle, nastavljen, ali se čini da je tokom nedelje za nama polako uspostavljen balans ponude i tražnje, što može biti pokazatelj stabilizacije cene u narednom periodu, navodi se u izveštaju Produktne berze.

Istovremeno, cena pšenice roda 2015. se, nakon prošlonedeljnog pada, ponovo vratila na svoj cenovni nivo od pre tri nedelje. U okviru prometovanih 50 tona hlebnog zrna, prošlogodišnjeg roda, registrovana je jedinstvena cena od 19,58 din/kg, sa PDV-om (17,80 din/kg, bez PDV-a), što je za 1,71% više nego prethodne nedelje.

Posle niza nerealizovanih prodajnih kotacija za pšenicu novog roda, tokom nedelje za nama je konačno realizovan prvi ovosezonski berzanski ugovor kupoprodaje pšenice roda 2016.godine. Ugovorena je kupoprodaja “na zeleno”, u količini od 100 tona po ceni od 17,05 din/kg, sa PDV-om (15,50 din/kg, bez PDV-a), za avansno plaćanje i isporuku pšenice u periodu od 01.07.-15.07.2016.godine. Do kraja nedelje kotirana je i prodaja novog roda po ceni od 16,00 din/kg, bez PDV-a, ali zainteresovanih kupaca, pod ponuđenim ugovornim uslovima, nije bilo.

Dalji rast cene kukuruza, direktno je uticao na dalji rast indeksne vrednosti PRODEX-a. Korelacija cene kukuruza i ovog berzanskog indeksa je evidentna, kada se uzme u obzir da se tromesečni rast cene kukuruza apsolutno podudara sa tromesečnim rastom indeksne vrednosti ovog pokazatelja. Poslednjeg radnog dana protekle nedelje vrednost PRODEX-a je iznosila 217,31 indeksnih poena, što je za 1,22 indeksnih poena više nego prošlog petka.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede