Povećana cena tovljenika samo smanjuje gubitak

svinjee

Tovljenici u poslednjih pet dana u Srbiji su skuplji za 30-50 dinara po kilogramu i danas su klaničari farmerima u Mačvi platili 185 din/kg (sa PDV-om).

Iako cena tovljenika brzo „skače”, gazdinstva koja se bave ovim poslom nisu zadovoljna, jer se, kako kažu, teško mogu nadoknaditi gubici iz  prethodnih turnusa tova, kada je otkupna cena bila 100-120 dinara. U tom periodu je i cvetao uvoz živih svinja i mesa različitog kvaliteta.                                                     

Uvoz tovljenika je smanjen u poslednja dva meseca i to je povećalo kupovinu od domaćih farmera, a s obzirom da mnogi nisu imali tov zimi sada ponudu imaju samo veće farme. Tovljenici koje danas kupuju klaničari su izuzetno kvalitetni, a cena od 185 din/kg ne zahteva povećanje cene mesa i mesnih prerađevina.  Međutim, od 200 dinara po kilogramu tovljenika bi ozbiljno uzdrmalo cene u mesarama.

Ako se rast nastavi, a očekuje se da može dostići baš 200 din/kg (sa PDV-om), država prema klanicama može intervenisati za puštanjem u prodaju svojih zaliha. Ako se ovaj scenario ne dogodi, a cena tovljenika poraste, mesna industrija će početi masovan uvoz iz zemalja koje subvencionišu izvoz sa 30-50 evra po tovljeniku.

U ovom lancu primarne i prerađivačke proizvodnje, kao i trgovine od nedavno, pored gubitaka farmera zabrinjava pad prodaje u mesarama. Zbog toga pojedine savremene klanice svega 3-4 dana nedeljno kolju i to od 800-1.500 komada, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine.

Iz Unije poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici, koja okuplja više od 500 tovljača svinja, apeluju da je ovo poskupljenje održivo iz dva razloga. O tome Zlatan Đurić, predsednik Unije, kaže:

– Prvo je potrebno da tovljači u ponudi održe ove cene i da klaničarima stave do znanja da su njihovi partneri. Drugo, državna administracija treba da zaštiti domaća gazdinstva  i ne bi trebalo da dozvoli uvoz tovljenika iz zemalja gde se daju premije za izvoz. To znači da izdate dozvole mogu i da povuku od uvoznika da bi se stabilizovalo domaće tržište – kaže Đurić za „AgroServis”.

Na tržištu prasadi se situacija nije promenila. Prasad za tov se prodaju od 150 din/kg do 220 din/kg (farme).

Bogatić, 20. jul 2016.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede