Pasivno tržište i pad cena – Stanje kod nas i u svetu

pad cena

Pasivno tržište i pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.375 tona. Došlo je do smanjene aktivnosti robno berzanskih učesnika kako se približava kraj godine. Finansijska vrednost prometovane robe je iznosila 72.604.500,00 dinara.

Usled smanjene tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zadržao silazni trend. Osim na domaćem,ovakav trend je bio u potpunosti korelativan i na međunarodnom tržištu. Ono što je karakterisalo cenu, jeste, konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja. Dobra ponuda i pad cene je bio uzrok smanjene aktivnosti za kupovinom ove žitarice.

Prvog dana nedelje, ponuda kukuruza se kretala na nivou cena od 26,00 din/kg bez PDV-a. Berzanski ugovor je zaključen po 25,40 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je pad od 2,07%.

Ono što daje za pravo početnoj konstataciji, jeste, okolnost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže (25,00 din/kg bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” januar/februar), ali čak ni takve nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje. Na ovoj cenovnoj promeni, tržište kukuruza i dalje ima silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Cene na FOB-u su i dalje neprihvatljive i još su u zoni neisplativosti izvozne kalkulacije.

Tržište pšenice beleži smanjen promet

Da pšenica gubi na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila za 3,32%, a samim tim smanjen je promet u trgovanju hlebnim zrnom. Vrlo oštar pad cena ove žitarice je zabeležen i u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, kao i prodaje od strane fondova.

Kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari. Dok s druge strane, interes izvoznika nije bio naglašen za kupovinom. Ponderisana cena je iznosila 30,94 din/kg bez PDV-a.

soja zrno

Soja

Na tržištu soje, protekla nedelja samo je potvrdila da je već duže vremena prisutan negativan trend. Slaba tražnja i manji uvoz ove uljarice prethodnog meseca, uticao je na formiranje domaće cene. Početkom nedelje trgovalo se po ceni od 73,00 din/kg bez PDV- a sa preuzimanjem robe tokom decembra/januara, da bi krajem nedelje bila prometovana na nivou od 72,60 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo bez obračuna kvaliteta.

Prosečna cena je iznosila 72,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 0,34% na prethodni upoređujući podatak. I bez obzira na ovakve okolnosti, soja i dalje ima najbolju tržišnu poziciju na sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ono što zabrinjava poljoprivredne proizvođače jesu cene i snabdevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 102,89 din/kg bez PDV-a, saopštila je novosadska berza.

Tržište na berzama u Čikagu i Parizu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (martovski fjučers) i kukuruz (martovski fjučers) su pojeftinili. Kukuruz, početkom nedelje, nalazi podršku u kineskoj tražnji i rekordnoj prodaji Meksiku. Cene kukuruza ostale su stabilne u Čikagu zbog neizvesnosti oko buduće proizvodnje u Brazilu, gde je zabeležen nedostatak vode. Tokom nedelje, kukuruz je imao negativan trend, prateći kretanje cene pšenice i pad proizvodnje etanola.

Cena pšenice je 283,08 $/t, a kukuruza 232,75 $/t.

Sredinom nedelje, cene pšenice su doživele oštar pad u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, ali i prodaja od strane fondova. Američka pšenica dobija podršku od sve veće zabrinutosti zbog širenja nedostatka vode u Velikim Prerijama. Stanje ozime pšenice je i dalje pogoršano zbog nedavnih snažnih i toplih vetrova.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje soja i sojina sačma su poskupele. Cene soje su jačale zbog neizvesnosti oko južnoameričke proizvodnje, kojoj preti nedostatak vode, naročito u južnom delu kontinenta. U Argentini, berza u Buenos Ajresu i dalje je pomalo optimistična sa prognozom proizvodnje na 44 miliona tona. U Čikagu, zabeležen je rast cena semena i sačme soje, ali sniženje cene ulja. Cena soje je 469,30 $/t, a sojine sačme 372,30 $/t.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (martovski fjučers) i kukuruz su pojeftinili. Početkom nedelje, cena pšenice na Evronekstu je rasla zahvaljujući dobroj međunarodnoj tražnji i konkurentnosti francuske robe. Cena pšenice je 276,00 €/t (fjučers mar 22), a kukuruza 242,75 €/t (fjučers nov 21).

Sadašnje vremenske prilike u Evropi ostaju povoljne, sa generalno blagim temperaturama. Jedini potencijalni rizik, za sada, jeste nedostatak vode na istoku kontinenta. Evropska komisija je povisila svoje procene proizvodnje za ovu godinu. Proizvodnja meke pšenice je procenjena na 130,6 miliona tona, a kukuruza na 69,4 miliona tona.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede