Pad prometa i cena kukuruza i uljane repice, rast cene pšenice

zetva psenice heder

Pad prometa na robno-berzanskom tržištu. Za dve nedelje se očekuje početak žetve pšenice.

Pasivno tržište i silazni trend kukuruza, rast cene pšenice i stagnacije sojinog zrna karakterististišu aktuelnosti na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na robno-berzanskom tržištu.

Promet od svega 505 tona spada u red ekstremno niskih nedeljnih prometa koji je zabeležen na Produktnoj berzi. Finansijska vrednost je iznosila 38,905,900.00 din.

Za razliku od prethodnog perioda, gde je kukuruz bio dominantna berzanska kultura u trgovanju, tokom protekle nedelje nije realizovan ni jedan kupoprodajni ugovor.

Pad cene kukuruza

Tržišta kukuruza su oštro pala prateći Čikago. Poboljšane vremenske prilike su stvarale pritisak na cene, jer je nekoliko dana bila zabeležena kiša u kukuruznom pojasu SAD-a.

Ono što je karakterisalo cenu na domaćem tržištu, jeste, konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja.

Pad cene ove žitarice je bio uzrok smanjene aktivnosti izvoznika i trgovaca.

Prvog dana nedelje, ponuda se kretala na nivou cena od 26,00 din/kg i više bez PDV-a. Ono što daje za pravo početnoj konstataciji je okolonost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže (oko 25,00 din/kg bez PDV-a), ali čak ni takve ponude nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje.

Tržište kukuruza ima i dalje silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca sa tržišta.

Cena soje stabilna

Soja i u periodu potpune tržišne pasivnosti pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu.

S obzirom da smo tokom ove ekonomske godine imali ekstremnu godinu sa aspekta cenovnih dešavanja u vidu izraženih cenovnih skokova ili padova, možemo konstatovati da je ova uljarica zadržala stabilan nivo treću nedelju zaredom.

Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 75,00 din/kg bez PDV-a, odnosno 75,80 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Ponderisana cena je iznosila 75,00 din/kg bez PDV-a (82,50 din/kg sa PDV-om).

Pšenica beleži uzlazni trend

Žetva pšenice roda 2021. godine očekuje se da počne za dve nedelje i malo ko je očekivao ovakav cenovni skok prošlogodišnjeg roda.

Slaba ponuda je bila razlog za intenzivniju tražnju za kupovinom od strane mlinara, domaćih prerađivača i izvoznika.

Posledica ovakve okolnosti jeste i visoka cena od 24,00 din/kg bez PDV-a koja je registrovana tokom ove nedelje, što predstavlja rast od 4,58%. Kada uporedimo cenu ove žitarice sa istim periodom prethodne godine (18,00 din/kg bez PDV-a), zabeležen je rast od 33,33%.

Žetva ječma se očekuje da počne sledeće nedelje. Tražnja je bila u cenovnom rasponu od 18,50 do 19,00 bez PDV-a na paritetu FCA. Međutim, takvih ponuda nije bilo. Za očekivati je da će sledeća nedelja, kada se intenzivira žetva, doneti i prihvatljiv cenovni nivo kako za prodavce, tako i za kupce.

Uljana repica je oštro pala. Ovaj pad je u skladu sa padom cena ostalih ulja na svetskom tržištu, kao što je palmino i sojino. Cene kanole su takođe slabile u Kanadi, u kontekstu delimično poboljšanih vremenskih prilika na jugu te zemlje, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede