Pad cene kukuruza i početak trgovanja pšenicom novog roda

psenica polje 2016

Značajan rast robno-berzanskog prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, pad cene kukuruza i prvi berzanski ugovori kupoprodaje pšenice novog roda, za promtnu isporuku, osnovna su obeležja prošlonedeljnog berzanskog trgovanja.

Prometovano je ukupno 1.250 tona robe, što je za čak 78,57% više nego prethodne nedelje. Ukupna dinarska vrednost prometa je takođe veća za 41,50%, u odnosu na prethodnu nedelju i iznosi 23.369.000,00 dinara, navodi se u saopštenju berze.

Novi rod pšenice, za promptnu isporuku, startovao je sa robno-berzanskim kotacijama. Na samom kraju nedelje je ukupno prometovano pšenice roda 2016.godine, u količni od 1.000 tona, na paritetu fco kupac, po jedinstvenoj ceni od 17,88 din/kg, sa PDV-om (16,25 din/kg, bez PDV-a).

Istovremeno “starom” pšenicom, roda 2015.godine, trgovano je u količini od 25 tona, po jedinstvenoj ceni od 19,80 din/kg, sa PDV-om (18,00 din/kg, bez PDV-a). Razlog rasta cene prošlogodišnjeg roda i to za 3,21% , leži u činjenici da je iste na tržištu sve manje, što znatno utiče na smanjenje ponude, ali je istovremeno tražnja za istom, zbog njenih kvalitativnih performansi i dalje stabilna.

Kukuruz je čini se prethodne nedelje dostigao svoj cenovni maksimum, tako da je ove nedelje njegova cena imala izražen silazni trend. Na zatvaranju trgovanja na samom kraju radne nedelje zaključen je čak berzanski posao po ceni od 19,80 din/kg, bez PDV-a. U okviru ukupno prometovanih 225 tona žutog zrna, registrovana je ponderisana nedeljna cena od 22,20 din/kg, sa PDV-om (20,18 din/kg, bez PDV-a), što je za 0,67% manje nego prethodne nedelje. Pad statistički jeste minimalan, ali silazni cenovni trend, ukazuje na činjenicu da je višemesečni rast cene kukuruza, prekinut, saopštila je Produktna berza.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede