Pad cena žitarica i soje

zetva psenice heder

Rekordan nedeljni promet u tekućoj godini pripada za sada poslednjoj nedelji juna. Glavni razlog naglog rasta prometa svakako leži u činjenici velike ponude pšenice novog roda. Od ukupno 4.395 tona prometovane robe, 2.700 tona se odnosi na pšenicu roda 2016, saopštiila je Produktna berza.

Fizički obim prometa je tri ipo puta veći u odnosu na promet prethodne nedelje. Finansijska vrednost trgovane robe preko novosadske berze na osnovu 17 zaključenih kupoprodajnih ugovora, iznosila je 86.476.500 dinara i 3,7 puta je veća od upoređujućeg podatka iz prethodne nedelje.

Žetva pšenice je u punom jeku. Povremene kiše prekidaju s vremena na vreme ovaj veliki posao, pa tako i utiče na nervozu naših ratara i to ne samo zbog odugovlačenja same žetve, koliko zbog činjenice da posle svake naredne kiše pšenica gubi na prinosu, ali i kvalitetu. Ipak, očekivanja idu u pravcu jednog od boljih žetvenih rezultata u poslednjih deset godina. Očekivana velika ponuda razlog je relativno niske cene. U protekloj nedelji cena pšenice novog roda se kretala u rasponu od 15,60 din/kg bez PDV za pšenicu uz klauzulu obračuna kvaliteta, pa do 16,20 din/kg bez PDV za pšenicu sa isporukom kupcu.  Istovremeno pšenica prošlogodišnjeg roda je imala cenu od 20,13 din/kg ( 18,30 bez PDV), što je za 1,67% veća cena nego prethodne nedelje.

Stočni ječam roda 2016. preko novosadske berze imao je prosečnu cenu 16,82 din/kg (15,29 bez PDV), što je za svega 0,72% manja cena u odnosu na prethodni nedeljni period.

Tržište kukuruza posle naglog i dugotrajnog cenovnog uzleta počinje polako da se stabilizuje. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 21,90 din/kg ( 19,91 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je pad od 1,33%.

Tržište soje polako hvata ritam što se redovnosti pojavljivanja na berzi tiče. Doduše cena ove uljarice je u padu i to u odnosu na poslednje trgovanje iz prethodnog perioda taj pad iznosi 5,85%. Međutim i dalje prosečna cena od 47,64 din/kg ( 43,31 bez PDV) je za skoro 20% veća u odnosu na cenu u istom periodu prošle godine. To svakako može biti najava dobre cene i soje novog roda.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede