Pad cena žitarica i soje. Cene ruskih đubriva

pad cena

Pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Osim na domaćem, silazni trend je zabeležen i na međunarodnom tržištu.

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika i pad cena su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na “Produktnoj berzi”. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.131 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 158.272.380,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period, količinski obim prometa je manji za 15,69 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 13,44 %.

Pad cena žitarica i soje

Odsustvo izvoza i slaba tražnja domaćih prerađivača rezultirali su izostankom intenzivnije tražnje za kukuruzom. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 25,00 do 26,00 din/kg bez PDV-a, odnosno 26,30 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Tokom čitave nedelje zabeležen je silazni trend ove žitarice. Ponderisana cena je iznosila 25,94 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 1,38 %.

Na tržištu pšenice, nastavljen je pad cene drugu nedelju za redom. Pšenicom sa minimum 12,5 % proteina za promptnu isporuku se trgovalo po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a. Ugovor za januarsku isporuku je zaključen po ceni od 31,50 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, potpuno odsustvo tražnje i ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem kupoprodajnog ugovora.

U odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 1,31 %. Osim na domaćem, silazni trend je zabeležen i na međunarodnom tržištu.

Soja, i u periodu pasivnosti, pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu koje je u poslednjem periodu bilo volatilno. Mala tražnja, uticala je da ova uljarica zabeleži negativan cenovni trend od 1,88 %. Realizacija se kretala u cenovnom opsegu od 73,00 do 73,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena trgovanja je iznosila 73,10 din/kg bez PDV-a.

Stočnim ječmom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 28,20 din/kg bez PDV-a.

punjenje rasturaca mineralnog djubriva

Cena đubriva

Ruska urea, 25/1, prometovana je na cenovnom nivou od 880,00 €/t, dok su ugovori za pakovanje 500/1 zaključeni od 860,00 do 875,00 €/t u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja. Primetna je veća zainteresovanost za kupovinom azotnih đubriva.

Ruski AN, pakovanje 25/1, realizovan je po ceni od 670 €/t u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja, saopštila je Produktna berza.

Svetsko tržište

Berza u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila, a kukuruz je poskupeo.

Dobra tražnja za kukuruzom, naročito za etanol, može dovesti do vrlo blagog smanjenja američkih zaliha. Svetske zalihe kukuruza su procenjene na 305,54 miliona tona, što je niže od očekivane količine.

Krajem nedelje cene pšenice su pale u Čikagu, zbog očekivanih kiša u glavnim oblastima gajenja pšenice i blagim temperaturama. Uticaj na negativan trend kretanja imao je i izveštaj USDA, gde su povećane svetske krajnje zalihe pšenice.

Soja i sačma su poskupele. Cena soje je početkom nedelje slabila u Čikagu. Prema AgRural, setva u Brazilu je završena 94 %, dok se procenjuje ukupan rod od 144,3 miliona tona. Izvozne inspekcije su pokazale 2,247 miliona tona soje. Kina je uvezla 8,57 miliona tona soje u novembru, što je oštar rast u odnosu na oktobar. USDA procenjuje svetske zalihe soje na 104,13 miliona tona, što je ispod očekivanja.

Berza u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila, a kukuruz je poskupeo.

FraceAgriMer je objavio odličan rejting useva ozime pšenice u Francuskoj od 99 % dobro do odlično. Procenjuje se da je po ozimom pšenicom 4,924 miliona hektara. Krajnje zalihe pšenice u Francuskoj su povećane na 3,508 miliona tona. Glavni razlog je smanjenje izvoza u sve zemlje na 17,112 miliona tona. Isporuke đubriva u Francuskoj su otežane, posebno amonijum nitrata.

Preporučujemo: Prihrana pšenice – Optimalno đubrenje i ekološka ravnoteža

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede