Pad cena registrovan i na svim evropskim berzama

istovar klipova kukuruza u prikolicu

Robno-berzanskog prometa u protekloj sedmici gotovo i nije bilo. 

Zaključen je tek jedan kupoprodajni ugovor početkom nedelje u količini od 50 tona kukuruza, ukupne dinarske vrednosti od 825.000,00 dinara, saopštila je Produktna berza. Potvrđena je apsolutna nezainteresovanost potencijalnih učesnika za robno-berzansko trgovanje.

Tražnje za pšenicom nema, a cena soje je stabilna.

Trgovalo se samo kukuruzom po ceni od 15 din/kg

Jedini registrovani ovonedeljni berzanski ugovor u količini od 50 tona, potvrdio je pad cene žutog zrna na nivo od 16,50 din/kg, sa PDV-om (15,00 din/kg, bez PDV-a), što je statistički za 2,71 % niže nego prethodne nedelje. Krajem nedelje ni prodajne kotacije od 14,00 din/kg, bez PDV-a, nisu prolazile.

Ako je verovati izvoznim kalkulacijama, koje su presudne u određivanju domaće tražnje, čeka se trenutak pada cene kukuruza, na nivo značajno ispod 14,00 din/kg, bez PDV-a, kada bi se eventualno cena koštanja uklopila u isplative izvozne aranžmane, spram izuzetno niske svetske cene ove kulture i time animirala domaću tražnju, navodi se u izveštaju berze.

Svetsko tržište beleži pad cena žitarica, soje, sojine sačme

Posledice velikih zaliha, kao i pritisak ubrzavanja žetve kukuruza usled poboljšanja vremenskih uslova, su na američkim berzama doveli do pada cena žitarica ove nedelje. Takođe su se trgovci prilagođavali mogućoj promeni procena koje treba da se pojave u današnjem izveštaju USDA-a.
Kukuruz je u odnosu na kraj prošle nedelje pojeftinio za 2,20 %, a pšenica za 1,58 %.

Žetva soje dobro napreduje, a očekuju se i odlični prinosi. Iz tog razloga su kao i na tržištu žitarica, kod soje i sojine sačme zabeležene niže cene u odnu na upoređujući podatak iz prošle nedelje za 2,68%, odnosno 3,24 %.

Negativan cenovni trend je registrovan i na svim evropskim berzama. U Parizu je pšenica jeftinija za 0,82 %, a kukuruz za 0,93 %. U Budimpešti su cene (u evrima) niže za 0,82 % pšenica i 3,07 % kukuruz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede