Počelo trgovanje novim kukuruzom po 17,5 din/kg

kipovanje kukuruza zlatica

Otvoreno je tržište soje i kukuruza novog roda. To je vest nedelje sa “Produktne berze” u Novom Sadu.

Na Produktnoj berzi u protekloj nedelji trgovalo se kukuruzom i sojom.

Tržište ovih roba se još “namešta” te stoga i prodavci i kupci oprezno pristupaju trgovini, pa je i promet i ove nedelje na novosadskoj berzi bio veoma mali. Količinski promet od 400 tona robe koliko je prometovano preko organizovanog berzanskog tržišta za 11,11 % manji u odnosu na prethodnu nedelju, dok je vrednost trgovane robe iznosila 9.754.250 dinara , što je usled većeg prisusutva soje kao robe veće pojedinačne vrednosti, rast od 6,46 % u odnosu na finansijski promet u prethodnom nedeljnom periodu.

Kukuruz novog roda 17,50 dinara za kilogram

Cena kukuruza roda 2016. startovala je sa nivoa od 17,50 din/kg bez PDV, saopštila je Produktna berza.

Kao i svake godine, prve prodaje novog roda po pravilu imaju dobru cenu, s obzirom da ona po inerciji tržišta startuje sa aktuelne cenovne pozicije kukuruza prošlogodišnjeg roda. Kako je nedelja prolazila, tako je i cena kukuruza padala, da bi se na samom kraju nedelje zaustavila na nivou od 15,70 din/kg bez PDV.

Iako je pad cene tokom nedelje bio očigledan i veliki, bez sumnje da bi naši paori poslednjom trgovanom cenom od 17,27 din/kg (15,70 bez PDV) bili zadovoljni.

Međutim, svi su izgledi da će se cena menjati tokom narednih nedelja, sve do nivoa koji će pre svega zadovoljiti kalkulaciju izvoznika. Inače prosečna cena prošlonedeljnog trgovanja je iznosila 18,47 din/kg (16,79 bez PDV). U odnosu na poslednju ponderisanu nedeljnu cenu kukuruza prošlogodišnjeg roda to je pad od 6,72 %.

Tržište soje stabilno

Za razliku od kukuruza, soja je počela i završila nedeljno trgovanje po istoj ceni. To je cena od 42,46 din/kg (38,60 bez PDV). Za ovo tržište se slobodno može reći da je stabilno, iako su ovo cene koje su registrovane na osnovu prvih kupoprodajnih ugovora soje novog roda. Pad cene soje novog roda od 6,85 % u odnosu na poslednje trgovanje sojom roda 2015. je sasvim očekivan i uobičajen za prelazak iz jedne u drugu ekonomsku godinu.

Nova sezona donosi niže cene, a niže cene za psoledicu imaju pad berzanskog indeksa. Na dan 15.09.2016. godine PRODEX se zaustavio na vrednosti od 197,39 indeksnih poena, što je u odnosu na pre samo nedelju dana pad od 8,44 indeksnih poena.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede