Nove cene šećera i piletine. Kristal šećer će koštati 109,99 dinara po kilogramu

cena secera

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica

uz obrazloženje da korekcija cena – kristal šećera i piletine neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

Vlada je navela da je usvojila više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar.
Kada je reč o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, u odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera, kako je navedeno, zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja.

„Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba“.

Produžena zabrana izvoza mleka

Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa, naveli su iz vlade.
Članovi vlade izmenili su Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih proizvoda produžili za još 30 dana. Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Usvojena je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda. Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra 2022. godine.

Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je danas donela odluku o poskupljenju kristal šećera koji će koštati 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg mesa čija će cena biti 319 dinara po kilogramu, saznaje Tanjug. Cena kilograma kristal šećera je ranije bila ograničena na 102,99 dinara, a piletine u prodavnicima 299,99 dinara.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede