Nema trgovanja žitaricama na berzi

kipovanje kukuruza zlatica

Promet robe na Produktnoj berzi 2-6. novembra  2015. – Srbija trenutno ima preko 2,5 miliona tona žitarica u izvoznom potencijalu.

kipovanje kukuruza zlatica

Međutim, u Srbiji se trenutno skoro uopšte ne trguje ovom robom. Ovo je trenutno stanje na tržištu žitarica i po tome ova godina predstavlja jedinstveni izuzetak kada se uzme u obzir višegodišnje ustaljeno pravilo da je upravo ovo period koji bi trebao da bude period najintenzivnijeg trgovanja kukuruzom i pšenicom. U nedelji za nama na novosadskoj berzi prometovano je tek 124 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 2.742.300 dinara.

Od tržišta kukuruza se najviše očekivalo. Međutim niz okolnosti jednostavno nije išao na ruku trgovcima ovom robom. Najznačajnija izvozna destinacija naših izvoznika je svakako luka Konstanca na Crnom moru. Cene na crnomorskom izvoznom regionu su pod najvećim uticajem zemalja koje gravitiraju tom regionu, a to su pre svih Rusija i Ukrajina, koje su u velikoj tržišnoj svetskoj utakmici na tržištu žitarica niskim cenama bukvalno preotele neka tržišta sve do skoro neprikosnovenim izvoznicima kao što su SAD i EU. Upravo takve niske cene su ugrozile i izvoznu kalkulaciju naših izvoznika, pa je i izvoz na Konstancu od strane naših izvoznika neuobičajeno mali. Pad vrednosti EUR-a u odnosu na američki dolar i blagi rast cena na svetskom tržištu žitarica mogli bi u narednom periodu da otvore ovo tržište i kod nas, što bi uslovilo i veće trgovanje. Trenutno su domaće cene kukuruza koje su na nivou između 16,20 din/kg bez PDV i 16,50 din/kg i sve su bliže pozitivnoj izvoznoj kalkulaciji. U protekloj nedelji ovom robom je trgovano, ali van standarda kvaliteta, sa povećanom vlagom od 16,5% i to po ceni od 17,05 din/kg (15,50 bez PDV).

Pšenica ni protekle nedelje nije bila predmet trgovine na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Kako vreme odmiče, tako se i kandidovane cene prodavaca sa jedne i kupaca sa druge strane približavaju, pa je realno očekivati da i ovo tržište profunkcioniše. Cena između 18,00 i 18,50 din/kg bez PDV bi mogla da bude usaglašena ravnotežna cena trgovanja u narednom periodu.        

Jedina roba u okviru SRPS standarda kojom se trgovalo u protekloj nedelji je bila soja i to po ceni od 45,10 din/kg (41,00 bez PDV), što je za 1,23% veća cena od poslednje zaključene.

Upravo zahvaljujući soji PRODEX je imao promenu vrednosti koja je na dan 6.11. iznosila 205,87 indeksnih poena, što je minimalan rast od 0,04 indeksnih poena u odnosu na prethodnu vrednost.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede