Na tržištu kukuruza najturbulentnije, cena 16 din/kg

kipovanje kukuruza zlatica

 

Kupci kukuruza strpljivo čekali da procene gde je „cenovno dno“. Na tržištu kukuruza je bilo najturbulentnije.

Prva polovina nedelje zabeležila je izuzetno mali promet trgovanja preko Produktne berze zbog pada cena, dok se u drugoj polovini nedelje tržiše otvorilo i donelo značajno povećane prometa kako količinski tako i finansijski.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.067 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 83.997.920,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju količinski obim prometa je veći za 301,08 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 159,65 %.

Tržište kukuruza: Kupci čekali „cenovno dno“

Na tržištu kukuruza je bilo najturbulentnije. Cena kukuruza je nastavila da pada drugu nedelju za redom, što je rezultiralo malim obimom trgovanja u prvoj polovini sedmice.

Kupci su strpljivo čekali da procene gde je „cenovno dno“ da bi krenuli u kupovinu ove žitarice.

U drugoj polovini tržište se otvorilo, što je rezultiralo nejvećim učešćem kako količinski tako i finansijski žutog zrna na robnom tržištu.

Najniža dostignuta cena je iznosila 15,90 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Ponderisana cena je iznosila 16,06 dinara po kilogramu bez PDV-a, (17,66 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 0,88 %.

Cena pšenice blago porasla

Pšenica se trgovala po višim cenama u odnosu na prošlu nedelju. Paritet je bio jedan od faktora da se pšenica plaća koju paru više.

Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 17,18 dinara po kilogramu bez PDV-a, (18,90 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni rast od 0,78 %.

Cena soje stagnirala

Zrno soje se trgovalo na približnim cenama kao i prošle nedelje sa blagom korekciom cene na dole.

Ovom uljaricom se trgovalo i na zeleno sa cenom od 39,00 dinara po kilogramu bez PDV-a sa rokom isporuke 15.09. do 15.10.2017. godine.

Ponderisana cena zrna soje za ovu sedmicu je iznosila 49,15 dinara po kilogramu bez PDV-a, (54,47 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni pad od 0,74 %.

Svetsko tržište

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 4,71 %, a kukuruz je poskupeo 4,11 %.

Rast cena izazvan je sušom koja preti jaroj pšenice u SAD i ova situacija se može pogoršati sa dolaskom toplog talasa koji se očekuje do kraja nedelje. Trgovci se sada boje da se ovaj problem ne prenese i na Kukuruzni pojas, što bi uticalo na tržišta kukuruza i soje.

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je poskupela 2,83 %, a sojina sačma je poskupela 2,89 %.

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je pojeftinio 0,13 %.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 2,56 %, a kukuruz je poskupeo 0,15%.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede