„Monopolski brak" uljara – niska cena zrna

suncokret

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović razgovarao je danas sa ratarima iz desetak udruženja, a povod je bio otežan izvoz suncokreta i soje, kao i, po oceni proizvođača, niske cene u otkupu.

Ministar Nedimović rekao je da očekuje da se problem na graničnom prelazu reši u najskorije vreme jer uvažava činjenicu da je ove godine najavljen rekordan izvoz suncokreta od 100.000 tona.

Ratari su se zahvalili ministru što nije uvedena zabrana, ali su izrazili negodovanje i zabrinutost što se kamioni koji prelaze granicu duže zadržavaju u evidentiranju po više osnova i to baš u doba žetve. Oni su se požalili da su do sada zbog raznih špekulacija i otežanog prelaska granice izgubili najmanje 400.000.000 dinara na razlici u ceni, jer je ovim radnjama umanjena konkurencija među kupcima.

Oni tvrde da je netačnim iznošenjem podataka o rodu suncokreta od 700.000 tona stvorena slika da se u Srbiji neće znati gde će se sa ovom uljaricom, a što nije istina. Prema programu najavljene prerade i izvoza nedostajaće oko 50.000 tona suncokreta za preradu, pogotovo ako neke uljare povećaju ceđenje.

Ratari žele da uljare ispune prošlogodišnje obećanje i da zrno suncokreta plaćaju prema berzanskim cenama, što su do sada odbile. Udruženja tvrde da sve što se događa oko otkupa liči na monopol i namerno „uspavljivanje tržišta”. Zbog toga predlažu da država upotrebi jedini mogući alat – skine administrativne procedure u izvozu i da na tržište pusti osam miliona litara ulja, po ceni od 86 dinara i da preko Robnih rezervi kupi novo ulje, za koje bi utrošile oko 20.000 tona suncokreta. Uljare pomenuto ulje su dužne da odmah pripreme za tržište, jer ga sada nemaju na lageru.

Prema našem izvoru, ministar Nedimović je obećao da će državna administracija učiniti sve da se ratarima pomogne u stvaranju uslova za konkretnu prodaju uljarica i formiranjem skladišta uz podsticaje.

Ratari su poručili da je krajnje vreme da se na njih računa kao na partnere, a da će u suprotnom odustati od ove proizvodnje, što bi uticalo na haos u plodoredu.

Proizvođači suncokreta su danas u Ministarstvu poljoprivrede najavili da neće olako prihvatiti završne cene uljara, kao i da dnevnim pomeranjem akontnih cena za 1-2 dinara uljare, zapravo, pokazuju da su u „monopolskom braku” i da su još daleko od lanjskih cena, koje su utkane u cenu ulja. To je i novi povod za sastanak većih uljara u ministarstvima poljoprivrede i trgovine.

Ukupan rod suncokreta u Srbiji ove godine biće oko 620.000 tona, a plan prerade i izvoza je oko 670.000 tona.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede