Ministarstvo poljoprivrede predložilo interventni otkup pšenice po ceni od 18 din/kg

psenica u prikolici

Nedimović: „Tržište je to koje formira cenu, ali će država pomoći svojim alatima, a Ministarstvo je već predložilo Direkciji za robne rezerve da primeni interventni otkup pšenice po ceni od 18 dinara za kilogram.“

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, održali su danas radni sastanak sa predstavnicima više asocijacija i udruženja poljoprivrednika sa teritorije AP Vojvodine, na kojem je bilo reči o aktuelnoj situaciji u oblasti poljoprivrede u Vojvodini i Srbiji, te sistemskom rešavanju tržišnih pitanja u toj oblasti, kao i pitanjima vezanim za status poljoprivrednih proizvođača.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su predstavnici Asocijacije poljoprivrednika, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Saveza agrarnih udruženja Vojvodine.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je nakon sastanka, u izjavi novinarima, rekao da je danas bilo reči o strateškim stvarima u poljoprivredi, a pre svega o poljoprivrednom zemljištu i načinu na koji država upravlja poljoprivrednim zemljištem, zatim o penzijsko i invalidskom osiguranju , kao i o otkupnoj ceni pšenice.

Tržište je to koje formira cenu, ali će država pomoći svojim alatima, a Ministarstvo je već predložilo Direkciji za robne rezerve da primeni interventni otkup pšenice po ceni od 18 dinara za kilogram . Ja se nadam da će u narednim danima sve to biti u proceduri i da će biti otkupljena interventna količina pšenice, kako bi se regulisalo tržište i izostalo eventualno pravljelje monopola“, izjavio je Nedimović. Kako je dodao, s druge strane, Ministarstvo vodi aktivnu komunikaciju sa Komisijom za zaštitu prava konkurencije, a država će iskoristiti sve alate koji joj stoje na raspolaganju za rešavanje ovakvih i sličnih pitanja.

Nedimović je istakao da će ista strategija važiti i kada je reč o strateškom proizvodu- malini-„crveno zlatu“ jer, kako je naglasio, imamo nekoliko proizvoda važnih za funkcionisanje naše države. Što se tiče pšenice, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je procena da ćemo imati dovoljno za srpske prilike i oko milion tona za izvoz.

U toku današnjeg dana sa Direkcijom za robne rezerve biće dogovorena količina za otkup, a resorni ministar je najavio i da će maksimalno biti disperzovana otkupna mesta u zavisnosti od broja ovlašćenih skladištara, kako se ne bi dogodilo da neko iz Banata dobije otkupno mesto u Ćupriji.

„Ove godine još neće biti razvrstavanja pšenice prema njenom kvalitetu“, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio Pravilnik o razvrstavanju od 1. januara 2018. godine, što će znatno promeniti stanje na tržištu kada je reč o ovom poljoprivrednom proizvodu.

On je takođe istakao da je pripremljen Zakon za regulisanje tržišta poljoprivrednih proizvoda, kako bi upravo na sistemski način bila rešena pitanja u toj oblasti.

Povodom teme prodaje zemlje strancima, resorni ministar je izneo stav da postoji apsolutno protivljenje liberalizaciji tržišta poljoprivrednog zemljišta Srbije, na isti onaj način kako su to uradile druge zemlje koje su ušle u EU.Ono što nas čeka, jeste reforma postupanja sa poljoprivrednim zemljištem, kako u pogledu njegovog kvaliteta, tako u pogledu upravljanja poljoprivrednim zemljištem, a isto tako i u pogledu ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, objasnio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i rekao da bez tih stvari i velikih infrastrukturnih projekata u oblasti navodnjavanja nema napretka. Uz to, bitna je i zakonska regulativa i prateći propisi, koji će uz ove zahteve dati jedan dobar okvir.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da prisustvo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića današnjem sastanku u Novom Sadu, na kojem je razmatrano više značajnih pitanja u oblasti poljoprivrede, dovoljno govori o ozbiljnosti u pristupu ka njihovom zajedničkom rešavanju.

„Ono što ohrabruje jeste činjenica da je ministar najavio da će Direkcija za robne rezerve izaći sa nešto većom cenom u odnosu na ovu najavljivanu otkupnu cenu na tržištu, što bi trebalo da utiče i na povećanje cene pšenice u narednom periodu“, naveo je Radojević i ukazao da je danas otvoreno više tema koje zapravo predstavljaju probleme iz dužeg, prethodnog vremenskog perioda.

„Pokrajinska i republička vlast spremne su da se uhvate u koštac sa svim ovim problemima, koji su nagomilani u dužem vremenskom periodu“, rekao je resorni sekretar Vuk Radojević i dodao da je zadovoljan činjenicom da će po formiranju nove Republičke vlade zaista pristupiti izmenama i dopunama propisa vezanim za poljoprivredu, nekih već tokom leta i ove jeseni.

Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, rekao je da je ostvarivanje ovakve vrste dijaloga izuzetno značajno i da se daje puna podrška intervencijama robnih rezervi što se tiče podizanja cene pšenice. Kleut je ponovio da je proizvođačka cena pšenice za ovu godinu 22 dinara za kilogram.On je izrazio nadu da će resorno ministarstvo uspeti da pokrene tržište, a proizvođači makar da pokriju troškove proizvodnje. Minimum za to je da država otkupi 200.000 tona pšenice . Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banat Dragan Kleut je rekao i to da postoji podrška ministarstvu poljoprivrede za zalaganje da se sistemski reše pitanja u poljoprivredi i unapredi položaj poljoprivrednih proizvođača, te da se donošenjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu stane na put monopolu u toj oblasti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede