Maksimum cene pšenice, 28,50 din/kg

berza dijagram

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležen je na domaćem tržištu, a najizraženiji je bio kod pšenice od čak 6,68%. Ukupan promet je iznosio 5.218 tona robe (+137,18%), dok je finansijska vrednost iznosila 186.137.710,00 (90,12%) dinara.

Cenovni maksimum pšenice

Pšenica je tokom protekle nedelje dostigla svoj cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini, navodi u informatoru Produktna berza. Naime, cena od 28,50 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA, registrovana krajem nedelje je najviša postignuta cena od početka žetve.

Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine. Slaba ponuda uočena u protekle tri nedelje, dovela je do intenzivnije potražnje za ovom žitaricom i uzlaznog trenda od 6,68%.

psenica kukuruz zrno

Pšenica je imala sesije sa jakim cenama u Čikagu zbog rasta crnomorskih i evropskih cena usled snažne međunarodne tražnje, što se odrazilo i na domaće tržište. Cene na Evronekstu za ugovor za pšenicu sa decembarskim prispećem zabeležile su novi rekord.

Kukuruz

Vremenske prilike odložile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda gde je zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom, ove nedelje je primetna izraženija tražnja.

Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,20 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,19% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Cene kukuruza na ino-tržištu ostaju uglavnom podržane kratkoročnim nedostatkom robe u zapadnoj Evropi i u basenu Crnog mora.

Soja 77 din/kg, a suncokret 60 din/kg

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76,00 do 77,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta.

Prosečna cena trgovanja je iznosila 76,63 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,94%. Novi rast cena ulja u Evropi, podstaknut rastom cena palminog ulja i tržišta energenata, dovodi do jačanja rasta tržišta uljarica.

Suncokretom se trgovalo po ceni od 59,50 din/kg do 59,70 din/kg bez PDV-a. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22% u odnosu na prethodnu nedelju.

berz

Svetske berze

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela, a kukuruz je pojeftinio.

Na cenu kukuruza utiče napredak žetve, ali i jačanje dolara. Prema USDA, do sada je požnjeveno 29% površina kukuruza. Tokom nedelje došlo je do slabljenja cena ove žitarice. Vremenske prilike su bile povoljne za napredak žetve, a prinosi su za sada zadovoljavajući. Pristizanje nove ponude, utiče na cene.

Pšenica je beležila silazni trend tokom nedelje, a krajem nedelje cene su ostale stabilne, usled rasta crnomorskih i evropskih cena. Izvoz pšenice je bio u okviru očekivanja, na 333.200 tona. Međunarodna tražnja ostaje postojana, ali čikaške cene ne rastu u istoj meri kao evropske, usled jačanja dolara.

Cena pšenice je 272,35 $/t, a kukuruza 210,23 $/t.

U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja i sojina sačma su pojeftinile.

Poboljšanje prinosa u SAD-u pritiska cene soje, koje su na najnižem nivou u više od šest meseci za novembarski ugovor. Tržište soje bilo je pod pritiskom od izveštaja USDA o povećanim zalihama, ali je tokom nedelje pokazalo blagi rast, zbog jačanja cena ulja i energenata.

Cene sojine sačme su takođe zabeležile oštar pad. Ugovor sa decembarskim prispećem je na najnižem nivou od novembra prošle godine.

Zrno soje koštalo je 458,28 $/t, a cena sojine sačme bila je 318,80 $/t.

Na berzi u Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, i pšenica i kukuruz su poskupeli.  Pšenica je 269,25 €/t, a kukuruz 244,50 €/t.

Evropska tržišta bila su podržana slabljenjem kursa evra u odnosu na dolar, ali i rastom cena energenata. Tržište žitarica je počelo nedelju sa rastom. Cene na Euronekstu za pšenicu su dostigle novi rekord.

Ugovor za kukuruz takođe je zabeležio novi maksimum za novembarsko prispeće. Početak žetve kukuruza potvrđuje kašnjenje u odnosu na prošlu godinu, te je u Francuskoj dostigla tek 2%.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede