Lucerkino seno posle više godina ponovo na Produktnoj berzi

lucerka bale

Posle dužeg perioda cenovne nestabilnosti, za proteklu nedelju na tržištu roba iz sektora primarnog agrara se može reći da je bila izrazito stabilna.

Cene u toku nedelje su varirale u vrlo uskim okvirima, a u odnosu na prethodni period cene su imale neznatne promene. U periodu 08.08.-12.08. preko novosadske berze je realizovan promet od ukupno 708,3 tone robe, što je za 38,41 % manje nego prethodne nedelje. Posmatrano u vrednosnim pokazateljima promet je iznosio 17.817.910 dinara, ili 29,97 % manje u odnosu na isti parametar iz prethodne nedelje.

Cena pšenice se definitivno stabilizovala na relaciji između 14,50 din/kg bez PDV i 15,00 din/kg, pri čemu je u nedelji za nama dominiralo trgovanje po ceni od 14,80 din/kg bez PDV. Prosečna nedeljna vrednost hlebnog zrna je iznosila 16,23 din/kg (14,76 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je neznatan pad od 0,30 %, saopštila je Produktna berza.

Međunarodno tržište itekako “osluškuje” izveštaje referentnih svetskih monitoring agencija o konačnim ukupnim prinosima pšenice, pre svega vesti o drastičnom padu prinosa u Francuskoj kao najvećem Evropskom proizvođaču. Iz tih razloga ipak treba sačekati konačan rasplet na “svetskoj pijaci” ove žitarice. Taj podatak bi svakako mogao da utiče na pomeranje cena najpre na međunarodnim tržištima, a potom i kod nas.

Posle naglog pada, cena kukuruza, već drugu nedelju za redom stagnira na nivou od 17,60 din/kg bez PDV. Shodno dešavanjima na referentnim svetskim berzama, ponašaju se i cenovni trendovi na našem tržištu. Činjenica da je i posle velikog pada, kukuruz i dalje za oko 20 % skuplji od pšenice, govori da je kukuruz u relativim odnosima sa pšenicom, pa i ostalim kulturama ipak ovogodišnji tržišni dobitnik. Kako će se otvoriti tržište u narednoj ekonomskoj godini biće vrlo interesantno, ali svakako da će kukuruz sačuvati svoju dobitničku poziciju u odnosu na pšenicu, navodi se u saopštenju berze.

Ponude na tržištu soje su protekle nedelje naišle na odgovarajuću  tražnju po ceni od 45,10 din/kg (41,00 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju soja beleži blagi cenovni rast od 1,23 %.

Prvi put posle dužeg niza godina predmet trgovanja na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu je bilo i lucerkino seno koje se prodavalo po ceni od 7,00 din/kg bez PDV.

Stabilnost tržišta najbolje se oslikava na vrednosti berzanskog indeksa. Poslednjeg dana trgovanja PRODEX se zaustavio na poziciji od 203,95 indeksnih poena, što je za svega 0,51 indeksnih poena veća vrednost u odnosu na prošli petak. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede