Kukuruz beleži pozitivan cenovni trend

kukuruz rinfuz

Tokom tekuće nedelje kukuruz je beležio pozitivan trend, čija se cena kretala u opsegu od 16,80 do 17,10 din/kg bez PDV-a.

Duži period osnovna tema na tržištu primarnog agrara nisu trenutne cene, nego vremenski uslovi i očekivani rod.

Negativni efekti nepovoljnih klimatskih uslova su uticali na manji rod pšenice, a nastavak nepovoljnih uslova, pre svega izrazito visoke temperature i nedostatak padavina, sve više ostavljaju posledice na prolećne kulture.

Iako je u proseku stanje useva znatno ispod prošlogodišnjih u ovo doba godine, značajne oscilacije se mogu videti i od njive do njive, a sve u zavisnosti od primenjene agrotehnike, semena, đubriva, rokova setve, gustine biljaka itd.

Dok je prethodna godina, usled izrazito povoljnih vremenskih uslova, dozvoljavala određeno eksperimentisanje prilikom setve, ova će biti izrazito surova prema svim odstupanjima, piše u ovonedeljnom izveštaju Produktne berze.

Naravno, nedostatak padavina i visoke temperature su u nekim oblastima desetkovale useve, bez obzira na sve preduzete mere.

Slabije trgovanje na Produktnoj berzi

Isčekivanja u vezi daljih dešavanja na tržištu, uz pad inteziteta trgovanja u ovo doba godine, su doveli do slabijeg berzanskog trgovanja.

Ukupno je prometovano 1.312 tona robe, što je za 52,12 % pad u odnosu na prethodnu nedelju, čija je vrednost iznosila 25.353.680,00 dinara ili za 53,83 % manje.

Cena kukuruza 17 din/kg

Tokom tekuće nedelje kukuruz je beležio pozitivan trend, čija se cena kretala u opsegu od 16,80 do 17,10 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana cena je iznosila 16,95 din (18,65 din/kg sa PDV-om), što je međutim pad za 0,33 % u odnosu na prošlonedeljni ponder, navodi se u izveštaju Produktne berze.

Cena pšenice pala 

Pšenica je, za razliku od kukuruza, imala negativan cenovni trend, a takođe je prvi put od početka žetve registrovan prvi pad cene na nedeljnom nivou.

Tržište se smiruje, a prosečna cena je iznosila 17,65 din (19,41 din/kg sa PDV om), što je za 1,10 % pad u odnosu na prethodnu nedelju.

Pored gore navedenih žitarica, prometovana je raž po ceni koja se nije menjala u odnosu na prethodnu nedelju i iznosila je 17,00 din (18,70 sa PDV-om).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede