Kvalitetna junad simentalca 3,20 evra/kg, a šarolea do 3,5 evra/kg

tov junadi

Utovljenu junad prve klase na severu Bačke i Banata odgajivači su prodavali po ceni od 3,20 -3,50 evra/kg žive mere kupcima sa juga zemlje.

To je i bila preporuka udruženja stočara  „KASUM”, koje okuplja farmere u ovom regionu. Simentalska rasa junadi oko 600 kg težine isporučena je po 3,20 evra/kg, a rasa šarole po 3,30 -3,50 evra/kg, piše Agroservis.

finansijska podrska za junad

Iz udruženja „KASUM” poručuju tovljačima da, ako je moguće, prihvate ovakve cene kupaca i da ih ne povećavaju, iako je za klaničare sve manja ponuda ali ni potražnja nije velika.

Na nedavnom sastanku farmera u Utrinama rečeno je da gazdinstva u svojim štalama u celoj Srbiji imaju svega 91.000 grla do 10 meseci starosti, a broj krava starijih od 24 meseca je 372.515 svih rasa. Godišnje se preradi, izveze ili proda u svežem stanju mesa od oko 120.000 grla domaće junadi, pa ova situacija upućuje na potrebu ozbiljnih intervencija u ovom sektoru stočarstva.

Pomenuto udruženje obavestilo je svoje članove da klaničari po obrađenom junetu, što su i sami priznali, ostvaruju  dobit od 300 do 400 evra, a to je mnogo manje od dobiti koju ostvaruju uzgajivači. Međutim, to nije razlog da se ostvarena cena od 3,20-3,50 evra /kg žive mere povećava, jer bi po starom običaju, klaničari ponovo povećali maloporodajne cene ili bi pokrenuli veći uvoz smrznutog mesa.

Poznato je da nakupci žele da ruše ove cene, a naš odgovor, kako kažu stočari iz udruženja „KASUM”, je – odustajemo od prodaje! Pre izvesnog vremena kada su odgajivači napravili „prsten” oko svoje ponude i obustavili prodaju, nakon toga je cena u otkupu povećana od 0,30 do 0,50 evra/kg žive mere. Međutim događa se da uvek poneko napusti ovakav „prsten” blokade prodaje zbog dužničkih obaveza, pa se u ovoj trgovini beleži delimičan uspeh.

Udruženje „KASUM” savetuje farmerima da nastave sa tovom, ali da vode računa od koga kupuju telad, jer su se pojavila iz uvoza iz Rumunije i nude ih preprodavci, iako nisu prošla karantin, ističe Agroservis. Odgajivači tovnih rasa u Vojvodini prodali su svu svoju telad i sada primaju narudžbe za telad iz sezone prolećnog telenja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede