Najviše se trguje stočnim ječmom po ceni od 15,70 do 16,30 din/kg

zetva psenice 2017

Stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62 kg prometovano je u cenovnom rasponu od 15,70 do 16,30 din/kg bez PDV-a. Cena pšenice do 22,50 din/kg

U nedelji za nama na robno-berzanskom tržištu beležimo rast cena kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi, ali i rast ukupnog obima prometa u odnosu na prethodnu nedelju. Porast cena na svetskim tržištima uzrokovan sušom u regionima proizvodnje, ali i upitnim produžetkom važenja Sporazuma o transportu žitarica Crnomorskim koridorom, uticao je i na naše tržište. Dominantna kultura u trgovanju ove nedelje bio je stočni ječam novog roda, koji je u ukupnom prometu učestvovao sa čak 57% udela.

Preko Produktne berze tokom ove nedelje prometovano je ukupno 3.140,00 tona robe, finansijske vrednosti 68.969.000,00 dinara. Obim prometa veći je u odnosu na prošlonedeljni za 49,52%, dok je finansijska vrednost ukupnog prometa povećana za 44,85%.

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležimo slabu aktivnost, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Tokom cele nedelje ponuda je bila slaba i prodavci su kukuruz nudili u manjim količinama. Početkom nedelje iskazana je i tražnja za vlažnijim kukuruzom, ali je ponuda izostala. Kukuruzom se u toku nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 19,20 do 20,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena ove nedelje iznosila je 19,81 din/kg bez PDV-a (21,78 din/kg sa PDV-om), čime se nastavio cenovni rast kukuruza od 7,52% u odnosu na proteklu nedelju, saopštila je Produktna berza.

U ukupnom obimu prometa kukuruz zauzima drugo mesto, sa 21% učešća. Trgovalo se takođe i kukuruzom rod 2021. godine sa analizom na aflatoksin do 20 ppb po ceni od 20,00 din/kg bez PDV-a.

zetva psenice heder

Cena pšenice do 22,50 din/kg

Slaba prošlonedeljna aktivnost na tržištu pšenice nastavila se i ove sedmice. Prvog dana u nedelji ponuda i tražnja bile su na istom cenovnom nivou, ali zbog razlike u paritetima ponuđene i potraživane robe nije došlo do zaključenja berzanskih ugovora. Od drugog dana nedelje beležimo blago povećanje aktivnosti na tržištu, pa je tako došlo i do zaključenja berzanskih ugovora za pšenicu u cenovnom rasponu od 22,00 do 22,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

Ponder cena iznosila je 22,03 din/kg bez PDV-a (24,23 din/kg sa PDV-om), što predstavlja blagi cenovni rast od 0,37%. U ukupnom obimu trgovanja pšenica je učestvovala sa 16%. Trgovalo se takođe i pšenicom na paritetu CPT kupac po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a.

Tokom čitave nedelje ponuda sojinog zrna je bila slaba ili je čak izostajala, što je doprinelo smanjenju aktivnosti na tržištu soje i otežavanju zaključenja berzanskih ugovora. Sojom se trgovalo u manjim količinama na cenovnom nivou od 53,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (58,30 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, beleži se uzlazni trend cene od 4,95%.

Najviše se trguje stočnim ječmom

Usled žetve novog roda stočnog ječma beležimo najviše aktivnosti upravo na ovom tržištu, budući da stočni ječam rod 2023. godine čini više od polovine ukupnog ovonedeljnog obima prometa. Stočni ječam sa hektolitrom manjim od 62 kg prometovan je u cenovnom rasponu od 15,70 do 16,30 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se takođe i stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62 kg na paritetu CPT kupac po ceni od 16,60 din/kg bez PDV-a.

Berzanski ugovor za novi rod uljane repice zaključen je po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a. Od ostalih roba, trgovalo se još i sojinom sačmom sa 44% proteina po ceni od 56,00 din/kg bez PDV-a, navodi berza.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede