Izvoz mesa i mleka u Saudijsku Arabiju dobra prilika za naše stočare

izvoz mesa

Izvoz mesa u Saudijsku Arabiju prvi korak ka oporavku u proizvodnji junadi. Preporuka farmerima da sačekaju sa prodajom…

Uprava za hranu i lekove Saudijske Arabije odobrila je uvoz goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije. Ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić izjavio je da tokom septembra očekuje rezultate sporazuma o izvozu mesa u tu, najveću državu na Bliskom istoku, i to iz klanice u Šidu koja je prva ispunila sve uslove.

„Saradnja dve zemlje uspostavlja se na svim nivoima. U ovom trenutku najaktuelniji je Sporazum o izvozu mesa, čemu je prethodila uspešna komisijska kontola jedne od klanica, one u Šidu – Srem Šid“, rekao je ambasador za Tanjug i naglasio da se očekuje brzi početak izvoza mesa sitne stoke, prvenstveno ovčijeg.

Izvoz mesa i mleka spas za stočare

Mogućnost plasmana hrane proizvedene u Srbiji na tržište Saudijske Arabije ocenjuje se kao odlična prilika za naše proizvođače hrane. Izvoz za stočare dolazi u poslednjem momentu i spasonosan je.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, koji okuplja odgajivače tovnih rasa, je zaključio da je ugovor o izvozu junećeg mesa u Saudijsku Arabiju prvi korak ka oporavku ove grane stočarstva i da je neophodno da farmeri sada ne napuste ovaj posao i da ne podlegnu ucenama klaničara. Agroservis piše da je krajnje neprimerno i kao zloupotreba suše ocenjen je pokušaj otkupljivača da živu meru kvalitetne junadi kupe po 2,5 ili 2,8 evra/kg.

cena junadi

Preporuka tovljačima junadi

Preporuka farmerima je da sačekaju sa prodajom, ako je to ikako moguće, i da ne prodaju junad, jer se izvoznici junećeg mesa, ako prate tržište u Saudijskoj Arabiji, mogu uklopiti u otkupnu cenu od 3,2-3,5 evra/kg žive mere.

Udruženje je proverilo da se u pomenutoj zemlji manje kvalitetna junetina prodaje za više od 10 evra/kg. Što se našeg tržišta tiče, dodaje se, cene u mesarama su odavno na nivou otkupa koji je naveden.

Procenjuje se da u Srbiji sada nema više od 9.000 utovljene junadi, a broj krava je daleko ispod petogodišnjeg proseka. Jedino je uvećano stado kvalitetnih tovnih krava i sada je veće od 12.000.

Udruženje je nedavno zamolilo Upravu za agrarna plaćanja da svim stočarima, koji su stekli pravo na podsticaje u ovoj godini, isplate novac da bi mogli kupiti hranu za zimu, koje je zbog suše sve manje i sve je skuplja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede