Dalji pad cena kukuruza, dok pšenica stagnira

berza pad cena

Prvu nedelju avgusta na robno-berzanskom tržištu u Novom Sadu, obeležio je rast količinskog obima prometa, kao i dalji pad cena kukuruza i soje.

Ukupna dinarska vrednost nedeljnog prometa za prometovanih 1.150 tona, iznosila je 25.443.000,00 dinara. Sa jedne strane ovonedeljni količinski promet beleži rast u odnosu na prethodnu nedelju i to za 38,55%, dok sa druge strane ovonedeljna dinarska vrednost prometa beleži pad u odnosu na poslednju nedelju jula i to za preko 20%, saopštila je Produktna berza.

Razlog ovog odstupanja leži u činjenici da se tokom nedelje za nama trgovalo mnogo više nominalno jeftinijom robom u odnosu na prethodnu nedelju, kada je u strukturi prometa apsolutno dominirala soja, čija je cena nominalno znatno veća od cena pšenice i kukuruza.

Pšenica je dominirala u strukturi ukupnog prometa. Prometovano je 600 tona hlebnog zrna, po jedinstvenoj ceni od 16,28 din/kg, sa PDV-om (14,80 din/kg, bez PDV-a). Time je nastavljen trend cenovne stabilnosti ovog tržišnog segmenta, jer se cenovni raspon pšenice od 14,50-15,00 din/kg, bez PDV-a, zadržava na domaćem tržištu već skoro mesec dana.

Dalji pad cena kukuruza i soje

Cena soje beleži dalji pad. Ove nedelje istrgovano je 200 tona soje u zrnu, po ceni od 44,55 din/kg, sa PDV-om (40,50 din/kg, bez PDV-a). U odnosu na prethodnu nedelju pad cene soje nominalno iznosi 0,50 din/kg, odnosno procentualno 1,22%, navodeno je u izveštaju Produktne berze.

I tržište kukuruza registruje pad cene, ali je za razliku tržišta soje, ovonedeljni pad cene kukuruza znatno izraženiji. Žutim zrnom trgovano je u kolini od 350 tona, u cenovnom rasponu od 17,50-17,70 din/kg, bez PDV-a. Ponderisana nedeljna cena od 19,33 din/kg, sa PDV-om (17,57 din/kg, bez PDV-a), niža je za čak  5,52%, u odnosu na prošlonedeljnu. Za protekle tri nedelje cena kukuruza je pala sa 20,00 din/kg, bez PDV-a, na današnjih 17,57 din/kg, bez PDV-a, odnosno za više od 12%, što se sa pozicija tržišne analitike, može smatrati veoma velikim cenovnim padom.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede