Dalji pad cena žitarica, kukuruz 25,99 din/kg, pšenica do 28,00 din/kg

pad cena

Na robno-berzanskom tržištu prisutan je dalji pad cena žitarica i uljarica. Drugu nedelju za redom, pšenica beleži primat u trgovanju.

Ukupno je prometovano 2.273 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 71.267.430,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, promet je manji za 40,18%.

Prvi radni dan, na tržištu kukuruza, obeležio je izostanak tražnje, dok su ponuđači pored kukuruza za promptnu isporuku nudili i robu sa klauzulom „gratis lager“ do kraja aprila.

Veća aktivnost kupaca zabeležena je u drugoj polovini nedelje, ali su   na obim prometa uticale razlike u nameri kupaca da nabave kukuruz sa aflatoksinom 10 do 20ppb, dok je tokom nedelje ponuđena roba najčešće bila bez potrebnih analiza. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 25,50 do 26,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 25,99 din/kg bez PDV-a (28,59 din/kg sa PDV-om), što je pad od 5,16 % u odnosu na prethodnu nedelju.

razmena psenica

Cena pšenice od 25,50 do 28,00 din/kg bez PDV-a

Pšenica je količinski bila najdominantnija kultura u trgovanju, sa prometovanih 1.275 tona robe. U odnosu na prethodni period, bila je prisutna ponuda većih količina pšenice. Tražnja je i dalje usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12%. Veću aktivnost ponuđača beležili smo do sredine nedelje, kada dolazi do promene dinamike, ponuđači se povlače, dok strukturu kupaca, pored mlinova i trgovaca, čine i izvoznici sa tražnjom na paritetu CPT luka. Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 25,50 do 28,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponderisana cena iznosi 26,25 din/kg bez PDV-a ( 28,87 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad od 4,49 %.

Berzanski ugovor za sojino zrno zaključen je početkom nedelje po 64,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Tokom nedelje, ponuda je ostala na istom cenovnom nivou, ali do daljeg trgovanja nije došlo. Tražnja je izražena za manje količine i na nižem cenovnom nivou, od 63,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Suncokretova sačma sa 33% proteina prometovana je u prvoj polovini nedelje u cenovnom rasponu od 37,00 do 37,30 din/kg bez PDV-a, nakon čega dolazi do ponude manjih količina robe spremne za brzo preuzimanje i shodno tome, dalja ponuda je na višem cenovnom nivou od 37,70 do 38,00 din/kg bez PDV-a, dok tražnja ostaje slaba i na nižem cenovnom nivou.

Veštačko đubrivo UREA, ruska, prilovana 25/1 prometovana je po 61,18 din/kg bez PDV-a (520,00 eur/t), dok je UREA,ruska, prilovana u pakovanju 500/1 prometovana po 57,42 din/kg bez PDV-a (488,00 eur/t), nacvodi se u Berzanskom informatoru Produktne berze.

Svetske berze

Cene na Evronekstu su ponovo pale zbog neizvesnosti oko globalnog ekonomskog rasta i tekuće bankarske krize. Uskomešanost na finansijskim tržištima podstakla je fondove da smanje svoje pozicije na tim tržištima i prebace se na druga ulaganja, kao na primer poljoprivredne proizvode i dolar. Nafta takođe trpi zbog strahova od finansijske krize. Nastavljaju se pregovori između Ukrajine i Rusije oko nastavka žitnog koridora. Ukrajina traži produžetak od  četiri meseca ili čak godinu dana, dok Rusija nudi samo 60 dana produžetka. Očekuje se da i buduća proizvodnja uljane repice blago padne zbog očekivanih manjih prinosa.

IGC prognozira rast američke proizvodnje kukuruza 2023. na 377,7 mil t u odnosu na prošlogodišnjih 348,8 mil t. Trgovci očekuju izveštaj USDA 31.marta u kome će biti prve procene površina pod kukuruzom i sojom. Soja i kukuruz su jačali, uglavnom zbog daljeg snižavanja argentinske proizvodnje soje i kukuruza. Neizvesnost oko nastavka koridora kroz Crno more doprinela je jačanju cene pšenice.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede