Cene žitarica u porastu, intenzivniji izvoz

berza grafik rast

Tržište berzanskih roba se definitivno otvorilo.
berza grafik rast
Već treću nedelju za redom prometi na organizovanom berzanskom tržištu beleže količineod preko 1.000 tona, navodi se u izveštaju Produktne berze u Novom Sadu.
Cene su u porastu, tražnja je aktivna, izvoz se intenzivira i eto razloga za povećanu tržišnu aktivnost.
Cene žitarica su u porastu, a soja se stabilizovala na nivou svog ovosezonskog rekorda. Promet od 1.323 tone robe koliko je prometovano u nedelji za nama je za 22,18 % manji nego prethodne nedelje, dok vrednost robe koja je bila predmet razmene između prodavaca i kupaca iznosila 26.908.090  dinara i za 21,96 % je manja u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.
Kukuruz je u centru zbivanja. Svoj liderski status ova berzanska roba nije zavredela samo po obimu trgovanja i broju zaklučenih ugovora, već pre svega zbog svoje cenovne pozicije. Zabeleženo trgovanje tokom nedelje od 18,40 din/kg bez PDV, je veoma uzdrmalo ovo tržište i to čak toliko da se u ponudama od strane prodavaca pominje i cena od 19,00 din/kg. Registrovana cena od 18,40 din/kg ne samo da je novi ovosezonski rekord, već je u odnosu na cenu od pre tačno godinu dana veća za čitavih 20 %. Prosečna cena trgovanja ovom robom je na bazi 9 zaključenih kupoprodajnih ugovora  iznosila 19,89 din/kg (18,08 bez PDV), što je nedeljni rast cene od 1,10 %.
Pšenica je statistički posmatrano imala najveći nedeljni cenovni rast, s obzirom da je cena od 19,58 din/kg (17,80 bez PDV) za 2,69% veća u odnosu na prosečnu cenu u prethodnoj nedelji. Bez obzira na ovaj podatak ova roba gubi trku sa kukuruzom, što samo potvrđuje podatak da je od svih berzanskih roba jedino pšenica na nižem cenovnom nivou u odnosu na cenu u istom periodu prošle godine.
Soja je stabilizovala svoju cenu na vrednosti 47,30 din/kg (43,00 bez PDV), što je na identičnom nivou kao i prethodne nedelje. Produktna berza navodi da je to ujedno cenovni pik soje roda 2015. godine i prema ponašanju tržišnih učesnika stiče se utisak da će se cena u narednom periodu kretati u vrlo uskim rasponima upravo oko ove cene od 43,00 din/kg.
PRODEX je u porastu, shodno opštem rastu cena. Ovo je deseta nedelja za redom kako berzanski indeks raste. Na dan 27.05.2016. godine berzanski indeks iznosi 213,01 indeksnih poena, što je u odnosu na poslednji dan trgovanja u prethodnoj nedelji rast za 1,56 indeksnih poena.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede