Cene: Suncokret 34,40 dinara/kg, a kukuruz klizi nadole

kukuruz zetvaa

U proteklih nedelju dana na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, registrovan je pad robno-berzanskog prometa.

Količinski je on iznosio 500 tona, što je za 58,33% manje nego prethodne nedelje, dok je ostvareni ovonedeljni vrednosni obim prometa, od 15.774.000,00 dinara, za 53,24% manji nego pre nedelju dana.

Niske cene pšenice u svetu zbog globalne hiperprodukcije

Na pad prometa najviše uticaja je imalo smanjeno interesovanje za kupovinu pšenice, zbog rekordno niskih cena hlebnog zrna na svetskom nivou. Globalna hiperprodukcija pšenica prouzrokovala je pad svetskih cena iste na najniži nivo zabeležen u poslednjih 10 godina.

Limitirani niskim svetskim cenama, domaći izvoznici ne mogu da ponude domaćim proizvođačima izvoznog kvaliteta primamljivije otkupne cene. Stoga ovi i dalje čuvaju svoju robu na zalihama, očekujući bolja vremena. Istovremeno domaća mlinsko-prerađivačka industrija nije bila posebno zainteresovana za kupovne kotacije, što potvrđuje da se u prethodnom periodu dovoljno snabdela hlebnim zrnom.

Tržište soje zapostavljeno tokom nedelje za nama

Tržište soje je zapostavljeno iz prostog razloga što kupci nisu imali preke potrebe za nabavkom soje starog roda, očekujući pristizanje novog roda i nešto niže cene.

Cena starog roda kukuruza polako klizi nadole

Kukuruzom je, nakon prošlonedeljnog cenovnog “buma”, trgovano po nešto nižim cenama, u rasponu od 20,00 – 20,20 din/kg, bez PDV-a, navodi u svom izveštaju berza.

Kako se primiče jesenja berba novog roda, tako cena starog roda polako klizi nadole, iako je i dalje na veoma viskom nivou od preko 20,00 din/kg, bez PDV-a. Tokom nedelje prometovano je 200 tona kukuruza po prosečnoj ceni od 22,11 din/kg, sa PDV-om (20,10 din/kg, bez PDV-a), što je za 1,95% manje nego prošle nedelje.

Cena suncokreta 34,40 din/kg

Ove nedelje je svakako, sa aspekta domaćeg agrara, bilo najzanimljivije tržište suncokreta. Novi rod je pristigao i prve količine zrna su, početkom nedelje, prometovane preko “Produktne berze”, u cenovnom rasponu od 34,00 – 34,60 din/kg, bez PDV-a. Krajem nedelje su, iako registrovanog prometa nije bilo, obeležili pregovori na cenovnom nivou od 35,00 – 35,50 din/kg, bez PDV-a, što potvrđuje uzlazni cenovni trend, tokom nedelje. Statistički posmatrano u okviru prometovanih 300 tona suncokreta registrovana je ponderisana nedeljna cena od 37,84 din/kg, sa PDV-om (34,40 din/kg, bez PDV-a), saopštila je „Produktna berza“.

Kako su cene suncokreta u okruženju više od domaćih “otkupnih” koje nude prerađivači, čini se da će proizvođači suncokreta ove godine ipak pronaći modus da iz već tradicionalno napete i neprijatne priče na relaciji proizvođači-uljare, izađu mnogo zadovoljniji.

Kako tokom nedelje nije bilo robno-berzanskog prometa pšenicom i sojom, jedino je ovonedeljni pad cene kukuruza uticao na kretanje PRODEX-a. Ovaj indeks na današnji dan beleži vrednost od 211,88 indeksnih poena, što je za 1,67 indeksnih poena manje nego prošlog petka.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede