Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda i svetske berze

berzaa

Cene bez većih promena.

Tržište žitarica nije se mnogo menjalo u odnosu na prethodnu nedelju.

Slaba aktivnost izvoznika zadržala je cene primarnih poljoprivrednih proizvoda skoro na istom nivou.

Ukupan promet je iznosio 1.550 tona robe (+6,24%), čija je finansijska vrednost iznosila 50.665.250,00 dinara (-18,28%).

Kukuruzom se trgovalo po ceni od 22,80 do 23,00 din/kg bez PDV-a, dok je kukuruz dovezen u luku, sa isporukom do kraja aprila, trgovan po 23,40 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana cena je iznosila 22,88 din/kg bez PDV-a (25,16 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju cena kukuruza je oscilirala -0,76%.

Tržište pšenice i dalje beleži odsustvo iz trgovanja na novosadskoj robnoj berzi.

Domaće cene pšenice ne odgovaraju izvoznicima, samim tim potražnja je slaba. Poslednja registrovana cena pšenice iznosi 22,80 din/kg bez PDV-a.

Soja nakon rekordno visokih cena, koje su beležile devetogodišnje maksimume u protekle tri nedelje, ova sedmica zabeležila je značajno niži obim trgovanja i stagnaciju cena.

Ugovori za soju su zaključivani od 66,00 do 66,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 66,25 din/kg bez PDV-a (72,87 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je neznatno oscilirala za +0,29%.

Stočni ječam rod 2020. godine je trgovan u cenovnom rasponu od 22,00 do 22,50 din/kg bez PDV-a.

Suncokretova sačma sa min. 33% proteina trgovana je po jedinstvenoj ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a (41,40 din/kg sa PDV-om).

Ponuđena je i sojina pogača po ceni od 78,00 din/kg, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Repin rezanac je prodat po ceni od 31,20 din/kg.

Svetske berze

Na berzi u Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila (majski fjučers), a kukuruz (majski fjučers) je poskupeo.

Trgovci su oprezni, iščekujući početak setve kukuruza na severnoj hemisferi.

Potencijal u Južnoj Americi se sve više dovodi u pitanje zbog kašnjenja setve. Kina je kupila više od 3 miliona tona američkog kukuruza. To je podržalo cene kukuruza u Čikagu.

Cene pšenice su pod pritiskom zbog poboljšanja ocene useva i mogućnosti da ruske vlasti ukinu izvozne carine u slučaju poboljšanja bilansa. Ocena useva pšenice u Kanzasu podignuta je na 38% dobro do odlično sa prošlonedeljnih 36%. Zabeležene su i povoljne kiše.

Soja i sojina sačma su pojeftinile.

Aktivnost prerade soje je smanjena prošle nedelje i pala je na sedamnaestomesečni minimum, uglavnom zbog snižavanja prerađivačkih margina. Trgovci će se sada koncentrisati na namere setve koje treba da budu objavljene 31. marta.

Soja nalazi podršku u vremenskim prilikama u Brazilu, sa kišama koje se prognoziraju za sledećih nekoliko dana. Berza u Buenos Ajresu je korigovala naniže svoju prognozu argentinske proizvodnje soje sa 46 mil t na 44 mil t.

Na berzi u Parizu pojeftinili su pšenica i kukuruz.

FranceAgriMer je povećao svoju prognozu prelaznih zaliha pšenice u Francuskoj, što je uticalo na snižavanje cena. Cene pšenice na Evronekstu su pale 1 do 2€/t za oba roda.

Francuska pšenica je sada u konkurenciji sa baltičkim i istočnoevropskim.

Evropska služba za monitoring useva MARS očekuje prinos meke pšenice u EU na 5,89 t/ha, što je 3,5% iznad petogodišnjeg proseka. Evropski izvoz pšenice je do sada dostigao 18,67 mil t.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede