Cena soje porasla zbog povećane potražnje

soja zrno na tacni

Cena soje porasla. Kukuruz i pšenica bez cenovnih promena.

Temperature iznad nule konačno su dozvolile da se omogući prohodnost gornjeg i donjeg toka Dunava, tako da je nastavljen tranport žitarica do Konstance nakon višenedeljnog zastoja.

Izvoznici su krenuli sa istovarom robe na barže koja je bila lagerovana i čekala da Dunav postane plovan.

Preko Produkne berze zbog prazničnih dana koji su pali sredinom nedelje, aktivnost žitaricama je bila značajno smanjena.

Ove nedelje je prometovano 625 t robe, što je za 47,92 % manje u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 18.016.500,00 dinara, odosno za 39,14 % manje nego prošle nedelje.

Cene kukuruza i pšenice stabilne 

Kukuruz nastavlja da zadržava stabilan cenovni trend. Cena kukuruza beleži minimalan cenovni pad od 0,62 % u odnosu na prošlu nedelju. Ponderisana cena iznosi 16,10 din bez PDV-a (17,71 din/kg sa PDV-om).

Cena hlebnog zrna kao i kukuruz beleži stabilan cenovni trend. Ponderisana cena pšenice kao i prošle nedelje iznosi 18,20 din bez PDV-a (20,02 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovnu stagnaciju.

Cena soje porasla 

Povećana potražnja zrna soje je prouzrokovala porast cene na Produktnoj berzi. Ponderisana cena zrna soje je iznosila 46,20 din bez PDV-a (50,82 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni rast od 3,59 %.

Sojina sačma je trgovana preko Produktne berze po ceni od 47,00 dinara bez PDV-a (56,40 din/kg sa PDV-om).

Svetsko tržište

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 0,95 %, a kukuruz za 1,08 %, soja je pojeftinila za 0,65 %, a sojina sačma je poskupela za 1,06 %.

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je pojeftinio za 0,07 %.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 0,44 %, a kukuruz je pojeftinio za 0,43 %.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede