Cena soje na istorijskom maksimumu, čak 76 din/kg

soja zrno na tacni

Cena soje od 76,00 din/kg bez PDV-a i bez obračuna kvaliteta, registrovana krajem nedelje je najveća cena soje roda 2020. godine i istorijski maksimum ikada zabeležen.

Istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret obeležili su dešavanja na Produktnoj berzi.

Ukupan promet je iznosio 4.420 tona robe (+14,06%), čija je finansijska vrednost iznosila 230.659.000,00 dinara (+46,38%).

Cena sojinog zrna je tokom protekle nedelje dostigla svoj maksimum u tekućoj ekonomskoj godini.

Naime, cena od 76,00 din/kg bez PDV-a i bez obračuna kvaliteta, registrovana krajem nedelje je najveća cena soje roda 2020. godine i istorijski maksimum ikada zabeležen.

Dešavanja na međunarodnom tržištu, uticaj svetskih trendova i cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova uljarica bude najtraženija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 1.720 tona.

Tokom nedelje cena se kretala u širokom cenovnom rasponu od 69,00 do 76,00 din/kg bez PDV-a, sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda do kraja nedelje.

Ponderisana cena je iznosila 71,40 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,75%.

Imajući u vidu kontinuiran rast cene, uzevši u obzir neizvesnost situacije, kao i velike potražnje za ovom uljaricom, nastavićemo da pratimo naredni period i promene u cenovnim kretanjima.

Za razliku od drugih kultura kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo bez značajnih oscilacija. Ugovor na paritetu FCA je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,00 din/kg bez PDV-a (25,30 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Kukuruz isporučen u luku tokom aprila je trgovan po ceni od 23,40 din/kg bez PDV-a. Statistički posmatrano cena ove žitarice u odnosu na isti period prethodne godine je viša za 44,65%.

Pšenica beleži silazni trend drugu nedelju za redom. U zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su zaključeni na nivou cena od 21,30 do 21,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je niža za 2,82%.

Terminski ugovori za suncokret roda 2021. godine su realizovani po jedinstvenoj ceni od 410 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe tokom septembra, saopštila je berza u svom sedmičnom izveštaju.

S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede