Cena pšenice u blagom porastu, do 19,80 din/kg bez PDV-a

proizvodna cena psenice

Ponder cena pšenice 19,48 din/kg bez PDV-a (21,43 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen rast od 2,89%

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 2.175,00 tona robe, za 21,71% manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 84.199.250,00 dinara, što u odnosu na proteklu nedelju predstavlja rast od 3,74%. Dominantna kultura u trgovanju ove nedelje je bila soja, a primetan je bio silazni trend cene soje i kukuruza, dok je cena pšenice zabeležila rast u odnosu na prethodnu nedelju.

Za razliku od prethodne dve nedelje kada je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju, ove sedmice je došlo do smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu.

Nedelja je počela sa tražnjom koja je bila veća od ponude. Sredinom nedelje došlo je do povećanja aktivnosti na tržištu kukuruza, ali je zaključenje berzanskih ugovora otežavalo to što se u ponudi nalazio kukuruz za brzo preuzimanje, dok je tražnja bila usmerena na kukuruz sa isporukom u novembru. Krajem nedelje tržište kukuruza je ponovo bilo mirnije, uz ponudu nešto slabiju u odnosu na tražnju, pri čemu je tražnja bila usmerena na paritete CPT luka i CPT kupac.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 14,00 do 14,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 14,08 din/kg bez PDV-a (15,49 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja pad od 9,11%. Trgovalo se takođe i kukuruzom do 15% vlage po ceni od 13,40 din/kg bez PDV-a.

Cena pšenice zabeležila rast

Slaba aktivnost učesnika na tržištu pšenice nastavila se i četvrtu nedelju za redom. Prvi radni dan u sedmici doneo je povećanje aktivnosti u odnosu na prethodnu nedelju, pri čemu je tražnja bila povećana i izražena na paritetu CPT kupac, ali je ostatak nedelje prošao dosta mirno, bez veće aktivnosti učesnika. Tek krajem nedelje ponovo je došlo do zaključenja berzanskih ugovora. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,00 do 19,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 19,48 din/kg bez PDV-a (21,43 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju cena pšenice je zabeležila rast od 2,89%.

soja cena

Najviše aktivnosti ove nedelje bilo je na tržištu soje, te je ona bila primarna kultura u trgovanju, zauzimajući u ukupnom obimu prometa udeo od 46%. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 42,80 do 44,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 43,44 din/kg bez PDV-a (47,78 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja pad od 2,09%. Trgovalo se takođe i sojom sa odloženim plaćanjem od 30 dana po ceni od 44,00 din/kg bez PDV-a.

Cene đubriva

Povećanje aktivnosti tokom nedelje zabeleženo je i na tržištu mineralnih đubriva. Trgovalo se đubrivom u formulaciji MAP 12:52 u pakovanju 25/1 na paritetu CPT kupac po ceni od 85,78 din/kg bez PDV-a. Na paritetu CPT kupac prometovan je i NPK 20:20:0 u pakovanju 25/1 po ceni od 52,65 do 53,47 din/kg bez PDV-a. NPK 16:16:16 prometovan je u cenovnom rasponu od 52,89 do 55,24 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pakovanja, pariteta prodaje i uslova plaćanja, navodi u Berzanskom informatoru Produktna berza.

Svetske berze

Prva sesija ove nedelje na Evronekstu je obeležena povećanjem cena žitarica. Cene kukuruza su blago rasle, posle nedavnih minimuma krajem prošle nedelje. Pšenica je takođe rasla, ali izvoznici pažljivo prate izvozne količine iz Rusije.

psenica kukuruz zrno

Što se tiče uljarica, rast cena nafte nije pružio snažnu podršku cenama uljane repice ili suncokreta. Pritisak novog roda utiče da se ceo kompleks žitarica snižava, naročito jer izgleda da će rod 2023. u Evropi biti dobar. Među ostalim faktorima, učesnici na tržištu i dalje prate konkurentnost evropske ponude. Nedavni kineski interes za francusku pšenicu omogućio je da se potpiše nekoliko ugovora.

I dalje na međunarodnoj sceni, Egipat je navodno kupio 480.000 t ruske pšenice u privatnom poslu, omogućujući da cena padne ispod minimalne koju propisuju vlasti. Bez iznenađenja, proizvodnja palminog ulja je dostigla sezonski maksimum, na preko 1,8 mil t. Veliki talas kineskih kupovina francuske pšenice poslednjih nedelja nije bio dovoljan da podrži cene, u kontekstu snažne konkurencije između evropske i crnomorske pšenice. Nastavlja se neizvesnost oko proizvodnje pšenice na južnoj hemisferi.

Napredak žetve dodaje pritisak na cene, sa cenama soje koje su na najnižem nivou od sredine juna. Američke žitarice su pale.

U Brazilu, CONAB prognozira proizvodnju kukuruza 2023/24. na 119,4 mil t, što je 12,5% manje nego prošle godine, dok proizvodnju soje očekuje da bude 162 mil t, što je rast 7,4%. Međunarodna konkurencija će verovatno ostati oštra. Makroekonomija je takođe ključno pitanje. Ekonomske i energetske posledice događaja u Izraelu su i dalje neizvesne, ostavljajući naftu blizu 85 $/bušel u Njujorku. Cene pšenice u SAD su snižene, zbog anticipiranja rasta američkih zaliha pšenice u sledećem mesečnom izveštaju USDA. Kod soje cene su pale zbog globalnog sniženja kompleksa uljarica. Kukuruz, sa druge strane, uspeo je da jača zbog kontinuirane neizvesnosti oko nivoa američke proizvodnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede