Cena pšenice blago porasla na 20,5 din/kg

cena pšenice

Pšenica zauzima najveći udeo u ukupnom trgovanju na berzi, potraživala se i stočna pšenica. Cena pšenice u zavisnosti od parametra kvaliteta i pariteta.

U nedelji za nama na robno-berzanskom tržištu primetan je blagi porast cene kada je u pitanju pšenica, ali i nastavak pada cena kod ostalih poljoprivrednih kultura. Obim prometa je manji u odnosu na prethodnu nedelju i to za 33,54%. Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 2.610 tona robe, finansijske vrednosti 50.669.300,00 dinara. Finansijska vrednost prometa manja je za 53,31% u odnosu na prošlonedeljnu.

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležimo slabu tražnju koja je bila na nižem cenovnom nivou od ponude, saopštila je Produktna berza u informatoru. Početkom i sredinom nedelje tražnja je bila usmerena na veštački sušen kukuruz sa analizom na aflatoksin, da bi se krajem nedelje više potraživao kukuruz do 16% vlage. Udeo kukuruza u ukupnom obimu prometa ove nedelje iznosio je 27%. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosi 17,12 din/kg bez PDV-a (18,83 din/kg sa PDV- om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 1,12%.

Trgovalo se u manjim količinama i kukuruzom rod 2021. godine sa analizom na aflatoksin do 10 po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a.

Cena pšenice u zavisnosti od parametra kvaliteta i pariteta

Kao i prethodne i ove nedelje pšenica zauzima najveći udeo u ukupnom trgovanju, sa čak 69% udela u ukupnom obimu prometa. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i najčešće usmerena na pšenicu sa 11,5% do 12% proteina. Sredinom nedelje tržište je bilo mirno uz slabiju ponudu i tražnju, pri čemu je tražnja bila usmerena na pšenicu sa 11% proteina.

Krajem nedelje dolazi do povećanja tražnje u odnosu na prethodne dane, ali je ponuda bila slaba. U poslednjim danima nedelje potraživala se, takođe, i stočna pšenica. Pšenicom se u toku nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametra kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,04 din/kg bez PDV-a (22,04 din/kg sa PDV-om), te je primetan uzlazni trend cene od 1,67% u odnosu na prošlu nedelju.

cena soje

Ponuđena soja po ceni od blizu 50 dinara

Za razliku od prethodne nedelje, kada je sojino zrno činilo više od četvrtine ukupnog nedeljnog prometa, ove nedelje je tržište bilo veoma mirno, bez zaključenja berzanskih ugovora. Soja se u toku nedelje nudila u cenovnom rasponu od 47,50 do 49,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Od ostale robe, trgovalo se još i stočnim ječmom po ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a. Produktna berza navodi i da se suncokretova sačma sa 33% proteina nudila u toku nedelje po ceni od 37,50 do 38,20 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja nije došlo, dok je sojina sačma sa 44% proteina bila u ponudi na 57,50 din/kg bez PDV-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede