Cena pšenice porasla na 18,5 dinara za kilogram

psenica u skladistu

Cena pšenice porasla, kukuruz stagnira

Još uvek smanjena aktivnost trgovanja žitaricama. Osnovni razlog je i dalje normalizacija transporta robe Dunavom, saopštila je Produktna berza

Preko Produktne berze je tokom ove nedelje prometovano  1.300 t robe, što je za 31,31 % više u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 26.065.500,00 dinara, odosno za 4,94 % manje nego prošle nedelje.

Cena kukuruza nepromenjena

Tržište kukuruza i ove nedelje zadržava stabilnu cenu sa minimalnim oscilacijama, cena kukuruza je zadržala stabilan cenovni trend tokom čitavog januara. Ova nedelja beleži minimalan cenovni pad od 0,62% u odnosu na prošlu nedelju. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 16,10 din (17,71 din/kg sa PDV-om).

Rast cene pšenice

Značajni cenovni rast hlebnog zrna je uzrokovan novim procenama prinosa zasejanih površina pšenice, odnosno trenutno lošije stanje useva posejane pšenice. Ovonedeljna ponderisana cena pšenice iznosi 18,50 din bez PDV-a (20,35 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni rast od 4,56 %.

Zrno soje ove nedelje nije nalazilo svoje kupce na cenama od 45,00 dinara bez PDV-a, tako da se može reći da je tržište soje bilo pasivno na Produktnoja berzi.

Mineralno đubrivo UREA, beleži cenovni rast od 2,40 %, odnosno 33,72 dinara po kilogramu bez PDV-a (37,09 din/kg sa PDV-om). Glavni razlog rasta cena je uzrokovan kašnjenjem isporuka na Srpskim lukama.

Svetske berze

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 1,73 %, a kukuruz je poskupeo za 1,05 %, soja je pojeftinila 1,16 %, a sojina sačma je pojeftinila za 2,51 %.

U Budimpešti je u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je pojeftinio za 0,04 %.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice se nije menjala, a kukuruz je pojeftinio za 0,58 %.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede