Cena pšenice na mirnom tržištu je 19,00 din/kg bez PDV-a

proizvodna cena psenice

Cena pšenice sa proteinom od minimum 11% po ceni od 19,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prošlonedeljnu, cena je bila niža za 1,81%.

Skraćena radna nedelja za nama bila je izuzetno mirna, pri čemu je primetno bilo odsustvo učesnika na tržištu zbog praznika, te je aktivnost bila slaba. Za tri radna dana u novoj godini prometovano je 100,00 tona robe ukupne finansijske vrednosti 2.090.000,00 dinara. Trgovalo se pšenicom, saopštila je Produktna berza.

Tržište kukuruza je tokom sva tri dana bilo izuzetno mirno. Prvog radnog dana je tražnja bila tek nešto izraženija od ponude, da bi ostatak nedelje obeležila ujednačeno slaba ponuda i tražnja. Nudio se i potraživao kukuruz sa analizom na aflatoksin, ali zbog razlike u paritetu i ceni tražene i nuđene robe nije došlo do zaključenja berzanskih ugovora.

Neznatno niža cena pšenice

Pšenica je jedina kultura za koju je ove sedmice zaključen robno – berzanski ugovor, iako ni na tržištu pšenice nije bilo veće aktivnosti. Kupci su potraživali pšenicu sa 11% do 12% proteina, dok se u ponudi najčešće nalazila pšenica sa višim parametrima kvaliteta. Berzanski ugovor zaključen je prvog radnog dana za pšenicu sa proteinom minimum 11% po ceni od 19,00 din/kg bez PDV-a (20,90 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prošlonedeljnu, cena pšenice je bila niža za 1,81%.

Na tržištu soje zabeležena je izuzetno slaba aktivnost tokom ove nedelje, pri čemu je tražnja bila izražena na paritetu CPT kupac. Do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo, navodi berza u Informatoru.

cena pšenice

Na svetskim berzama

Cena pšenice na Evronekstu

Prva sesija ove godine na evropskim tržištima je bila relativno mirna, za razliku od Čikaga, gde je bilo užurbano. Mnogi trgovci su još uvek odsutni, što ograničava trgovinu. Odnos evro/dolar je i dalje u fokusu učesnika na tržištu, jer se smatra ključnim faktorom gubitka konkurentnosti, naročito francuske pšenice.

Poslednji tenderi su pokazali nedostatak privlačnosti pšenice koja se smatra preskupom, suočena sa konkurencijom iz istočne Evrope. Ukrajina je zvanično objavila svoje izvozne podatke i decembar je obeležen snažnim zamahom prodaje. Više od 7 mil t žitarica je isporučeno, uključujući 4,8 mil t preko Odese, što je izuzetan rezultat uzevši u obzir odsustvo koridora. Tržište pšenice ostaje pod pritiskom, početkom januara, uprkos slabljenja evra prema dolaru.

Cene pšenice na Evronekstu su dalje pale. Ovaj trend snižavanja išao je zajedno sa velikim trgovanim količinama, sa svim fjučersima za ovu robu zajedno prelazeći 51.000 lotova. Uprkos usporavanju aktivnosti na fizičkom tržištu posle praznika, količine na Evronekstu su se vratile na normalnije nivoe. U sektoru uljarica, posle pada prethodnog dana, cene uljane repice su rasle, iako bez povratka na prošlonedeljne nivoe. Zajedničko slabljenje cena palminog ulja, soje i kanole pritiska evropske cene.

Godina je počela sa padom američkih cena, posle nekoliko dana bez trgovine. Kao što se očekivalo, poslednje izvozne prodaje u 2023. su bile manje, sa 274.000 t pšenice, 570.000 t kukuruza i 962.000 t soje. Iako su neki ljudi ohrabreni vremenskom prognozom za Brazil, šteta je već učinjena, uzevši u obzir zabeležene padavine u nekim proizvodnim državama, gde je suvo vreme već uzelo svoj danak. Iako se očekuje da će proizvodnja soje i kukuruza i dalje biti relativno dobra, to je daleko od početnih procena.

Treba reći da lokalni učesnici na tržištu jedan za drugim smanjuju svoje prognoze, upravo dok počinje žetva soje. U nekoliko narednih nedelja će početi setva safrine (drugi usev kukuruza), što je ključni događaj na početku 2024. Posle oštrog pada krajem godine, dolar jača od početka 2024. To dovodi do slabljenja cena u Čikagu. Meka crvena ozima pšenica se vratila na najniže nivoe od početka decembra. Što se tiče useva, poboljšanje stanja ozime pšenice u Kanzasu je takođe ohrabrujuće, sa 79% površina ocenjenih „dobro do odlično“. Ipak, količina vlage u zemljištu ostaje važan faktor koji treba pratiti. Vremenske prilike, koje se čini da se popravljaju u Južnoj Americi, uticale su na cene kukuruza i soje.

Preporučujemo: Uspešna proizvodnja povrća podrazumeva pravilnu pripremu zemljišta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede