Cena pšenice belaži pad

psenica u prikolici

Trgovanje na Produktnoj berzi i dalje beleži smanjenu aktivnost prometa žitaricama.

Transpot robe Dunavom i dalje je u zastoju, čeka se potpuna prohodnost gornjeg i donjeg toka Dunava da bi se krenulo sa izvozom žitarica prema Konstanci. Preko Produktne berze je tokom ove nedelje prometovano  1.200 t robe, što je za 7,69 % manje u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 29.601.000,00 dinara, odosno za 13,56% više nego prošle nedelje.

Za tržište kukuruza se može reći da i dalje stabilno.

Januar i prva polovina februara beleže minimalne oscilacije cena. Ove nedelje cena kukuruza beleži minimalan cenovni rast od 0,62% u odnosu na prošlu nedelju. Ponderisana cena iznosi 16,20 din (17,82 din/kg sa PDV-om).

Cena pšenice 

Cena pšenice u Srbiji pod pritiskom pada svetske cene pšenice, belaži pad.

Sa jedne strane imamo izveštaj Republičkog zavoda za statistiku koji govori o značajno manjim zasejanim domaćim površinama pšenice u odnosu na prošlu godinu, odnosno 7,5 % manje, što drži cenu pšenice stabilnom, a sa druge strane imamo smanjenje svetske cene izvozne pšenice. Ponderisana cena pšenice iznosi 18,20 din bez PDV-a (20,02 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 1,62%.

Zrno soje je prometovano preko Produktne berze na cenama od 45,00 dinara bez PDV-a do 45,80 dinara bez PDV-a, sa klauzolom „gratis lager“.

Svetske berze

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 2,07 %. Kukuruz je poskupeo za 0,55 %, soja za 1,27 %, a sojina sačma za 1,38 %.

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je poskupeo za 0,37 %.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 1,03 %, a kukuruz je poskupeo za 1,47 %.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede