Cena maline ove godine do 240 dinara

zastita maline posle berbe

Proizvođačka cena maline od 160 do 240 dinara. Tanasković: „Potražnja za malinom biće sve veća“.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama, izjavila je ministarka Jelena Tanasković i naglasila da se u novu otkupnu sezonu ulazi sa nešto više od 20.000 tona maline, da je urađen proračun o ceni proizvodnje i da može da kaže da malinari neće biti u problemu.

„Ono što je bitno je da ćemo u novu otkupnu sezonu maline ući sa nešto više od 20.000 tona. To je dobar podatak“, rekla je Tanasković na Kopaonik biznis forumu za Tanjug i radi poređenja dodala da smo prošle godine u isto vreme imali preko 40.000 tona maline.  Prema njenim rečima, to je pokazatelj da se tržište polako vraća na svoje.

„Cenovno je i dalje niža cena maline nego što je bilo u prethodnom periodu, ali moramo da se privikavamo na kvalitetne usluge“, naglasila je Tanasković i ukazala da je država održala još jedno obećanje dato malinarima, a to je da izračuna proizvođačku cenu.

„Druga stvar koju smo obećali primarnim proizvođačima maline, da ćemo uraditi u ovom periodu, pre nego što oni ulaze u proizvodnju maline je to da Institut za voćarstvo u Čačku izračuna koliko proizvođača u 2024. godini košta proizvodnja maline“, ukazala je Tanasković.

podizanje malinjaka

Prema dobijenim podacima, onaj koji ima prinos od 15 tona, njega proizvođačka cena košta 160 dinara, za prinos od 12 tona 200 dinara, a za 10 tona 240 dinara, precizirala je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizvođačka cena niža što je prinos maline veći.

‘To je ono gde se krećemo u 2024. godini, imamo male zalihe“, navela je Tanasković i dodala da su sve prilike da malina ove godine neće biti u problemu. “Našim proizvođačima bih rekla da nastave da se bave svojom malinom i našim crvenim zlatom, da otvorimo nova tržišta“, poručila je Tanasković i zaključila da će potražnja za malinom biti veća.

Malina tulamedžik je rana, prinosna i krupnih plodova

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede