Cena kukuruza viša, kupuje samo ko mora

klipovi kukuruza u korpi

 

Tokom protekle nedelje na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, ostvaren je količinski promet od 1.200 tona, što je za 30 % manje nego prethodne nedelje.

Istovremeno dinarska vrednost ovonedeljnog prometa manja je za 18 %, u osnosu na pre nedelju dana i iznosi 33.737.000,00 dinara.

U strukturi ovonedeljnog prometa na novosadskoj berzi bili su zastupljeni pšenica, kukuruz i soja, pri čemu su, shodno ostvarenom prometu, dominirali soja novog roda i pšenica.

Trguje se "sojom na zeleno"
Trguje se „sojom na zeleno“

Cena soje „na zeleno“ 43,43 dinara za kilogram zrna

Sojom je trgovano isključivo “na zeleno”, odnosno, uz manje razlike od ugovora do ugovora, za isporuku novog roda od početka septembra do polovine oktobra, saopštila je Produktna berza.

Ugovori su zaključeni u ukupnoj količini od 500 tona, po prosečnoj ceni od 43,43 din/kg sa PDV-om (39,48 din/kg, bez PDV-a), odnosno u dinarskoj protivvrednosti 320 € za tonu, bez PDV-a. Cena novog roda, za terminsku isporuku je time, u odnosu na prethodnu nedelju, u porastu za preko 6 % i polako se približava aktuelnoj ceni starog roda za promptnu isporuku.

Jedinstvena cena pšenice

Tržište pšenice je i dalje cenovno veoma stabilno.

U okviru prometovanih 600 tona hlebnog zrna, postignuta je jedinstvena cena od 16,28 din/kg, sa PDV-om (14,80 din/kg, bez PDV-a), što je identično cenovnom nivou pšenice od prošle nedelje.

Viša cena kukuruza

Najznačajnija cenovna pomeranja, tokom protekle nedelje, događala su se na tržištu kukuruza. Dvonedeljna konstatacija o sve manjoj ponudi kukuruza, tokom ove nedelje dobila je svoj puni smisao.

Kukuruza je trenutno u ponudi vrlo malo, što je dovelo do toga da se zaključi samo jedan berzanski ugovor u količini od 100 tona i to po ceni od 22,55 din/kg, sa PDV-om (20,50 din/kg, bez PDV-a), što je za čak 12,64 % više nego u prethodnom periodu. Evidentno je da će do pristizanja novog roda, prošlogodišnji kukuruz visoko cenovno kotirati i da će ga kupovati, u manjim količinama, samo onaj ko mora.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede