Cena kukuruza oko 18 dinara za kilogram

kukuruz kombajniranje 2

Jesenji radovi zahvaljujući lepom vremenu polako se privode kraju. Preciznijih podataka o procenama svetske proizvodnje kukuruza

kukuruz kombajniranje 2

još uvek nema, ali zbog povećane proizvodnje bioenergenata predviđanja su da ga neće biti dovoljno. To bi za proizvođače značilo i više cene ove ratarske kulture.

Na našem tržištu uprkos očekivanjima, primetan je pad cene ove žitarice. U odnosu na prošlu nedelju zabeleženo je nešto više aktivnosti na ovom tržištu. Kukuruzom se tokom protekle nedelje trgovalo po ceni od 17,71-18,15 din/kg (u cenu uračunat PDV) za veštački suv kukuruz. Oktobarski izvoz kukuruza najmanji je u poslednjih pet godina, a osnovni razlog svakako je domaća cena koja tokom oktobra nije bila prihvatljiva za izvoznike.

Na tržištu pšenice i dalje bez bitnijih dešavanja. Ponuda je i dalje veća od tražnje. Tokom nedelje pšenicom se u zavisnosti od pariteta i kvaliteta trgovalo u rasponu cena od 19,68-20,02 din/kg (sa uračunatim PDV-om).

Tržište soje nije imalo značajnijih aktivnosti tokom protekle nedelje. Primećuje se slabo interesovanje kupaca za ovu uljaricu. Ponuda zrna soje se kretala u rasponu cene od 40-42 din/kg+PDV. Na osnovu izveštaja sa terena sojom se trgovalo po ceni od 40,5 din/kg+PDV.

Setva pšenice završena je na na oko 70 odsto površina od predviđenih 500.000 ha izjavio je naš agroekonomski analitičar Milan Prostran. On kaže da posejanih 400.000 ha pod ovom žitaricom pokriva naše potrebe, ali da bismo mogli i da izvozimo,naše potrebe su 500.000 ha zasejanih površina. Uzimajući u obzir da cena pšenice nije stimulativna i goruće probleme naših proizvođača sa kojima su se suočili uoči setve, od ekonomskih do vremenskih prilika, o konačnim zasejanim površinama još je rano govoriti.

Izveštaj Infotim logistike

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede