Cena koštanja pšenice za prinos od 4.500 kg/ha je 23,17 din/kg

cena koštanja pšenice

Cena koštanja sa akumulacijom 23,17 din/kg.

Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) cena koštanja proizvodnje pšenice roda 2020. godine iznosi 21,06 din/kg za očekivani prinos od 4.500 kg/ha.

Ovo je jedan od zaključaka koji su doneti na sednici Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine održanoj 22. juna 2020. godine.

Sa uračunatom akumulacijom od 10 odsto za proizvođača, cena bi iznosila 23,17 din/kg za prosečan prinos od 4.500 din/kg.

Gubitak za proizvođača ako proda pšenicu odmah nakon žetve

Otkupna cena na tržištu još nije formirana, ali prema prvim ponudama predviđanja su da će tržišna cena koštanja biti značajno ispod cene koštanja proizvodnje u vreme žetve.

To znači da bi u slučaju prodaje pšenice odmah nakon žetve proizvođači ostvarivali gubitak.

Poznato je da nisu svi proizvođači u mogućnosti da skladište svoju pšenicu do ostvarivanja boljih tržišnih uslova za prodaju.

Predlog da Direkcija za robne rezerve da otkupi deo roda pšenice

ZSV zato predlaže da se preko Republičke direkcije za robne rezerve hitno interveniše na tržištu kroz otkup 250.000-300.000 tona merkantilne pšenice roda 2020. godine po ceni od 21,06 din/kg, što predstavlja iznos kojim se pokrivaju troškovi proizvodnje prosečnog proizvođača pšenice.

Navedenom merom, navodi ZSV, uticalo bi se na tržište u smislu formiranja kupoprodajne cene koja bi u većoj meri pokrivala troškove proizvodnje, sa jedne strane, dok bi sa druge strane država obezbedila zalihe pšenice za domaće tržište.

Upravni odbor ZSV ponovo ukazuje na loš konkurentski položaj zemljoradničkih zadruga i proizvođača na tržištu, koji je jednim delom uslovljen i nelojalnom konkurencijom iz „sive zone“ tržišta.

Predloženom merom otkupa dela merkantilne pšenice reoda 2020. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve podstiče se poslovanje u legalnom prometu, zaključak je ZSV.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede