Berza: Pad cena i manji obim prometa

berza pad

Pad cena i dalje. Soja je odsustvovala iz berzanskog trgovanja, a očekuje se dalji pad cene.

Na domaćem tržištu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda treću nedelju za redom beleže silazni trend.

Tome najviše doprinosi odsustvo potražnje za većim količinama. Pad cena je doprineo i manjem obimu prometa na berzi.

Ukupno je tokom protekle nedelje preko „Produktne berze“ prometovano 850 tona robe, što je za 17,07 % manja količina u odnosu na prethodnu nedelju.

Finansijska vrednost prometovane robe iznosila 16.782.500,00 dinara ili za 16,11 % manje.

Koliko je domaća proizvodnja mala u odnosu na svetske razmere, a pre svega u odnosu na sve većeg konkurenta koji je veoma blizu našeg tržišta, govori i podatak Ministarstva poljoprivrede Rusije po kome je do kraja maja ruski izvoz pšenice prešao 38 miliona tona, što je rast od čak 49 % u odnosu na prethodnu sezonu do istog datuma.

Sve veća proizvodnja u zemljama crnomorskog sliva u narednim godinama će značiti i veću konkurenciju domaćim proizvođačima žitarica i uljarica, odnosno sve veći uticaj na cenovna kretanja na domaćem tržištu. Upravo bi to trebalo da predstavlja dovoljan razlog domaćim ratarima da već u ovom trenutku dobro razmisle i planiraju buduće investicije u cilju diverzifikacije rizika i eventualnog ulaganja u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Kukuruz 17,30 din/kg, a pšenica skoro 17,95 din/kg

Pad cene kukuruza je u odnosu na prethodnu nedelju iznosio 1,14 %. Svi ugovori su realizovani po jedinstvenoj ceni od 17,30 dinara (19,03 din/kg sa PDV-om).

Time se cena ove žitarice vratila na identičan nivo sa početka meseca. U odnosu na isti period prošle godine, kukuruz je skuplji za 6,8 %.

Pšenica je tokom ove nedelje beležila pad. U odnosu na prethodnu nedelju ponderisana cena je niža za 2,27 %, a kilogram je u proseku koštao 17,95 dinara (19,75 din/kg sa PDV-om).

Soja je odsustvovala iz berzanskog trgovanja. Razlog za to je taj što je cena koju su kupci spremni da plate značajno ispod nivoa na kom su prodavci nudili robu, pa se samim tim očekuje dalji pad cene.

Suncokretovom sačmom sa 33 % proteina se trgovalo po ceni od 21,20 dinara (25,44 sa PDV-om).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede