Berza: Kupoprodaja mineralnog đubriva AN po ceni od 27,90 din/kg

punjenje rasturaca mineralnog djubriva

Na berzi u Novom Sadu zaključena je kupoprodaja mineralnog đubriva AN po ceni od 27,90 din/kg bez PDV-a na paritetu fco kupac. Cene žitarica još blago pale.

Protekla nedelja Produktnoj berzi je donela značajan rast prometa, kako količinskog tako i vrednosnog. Cenovno posmatrajući, kod sve tri robe koje imaju najfrekventnije trgovanje je došlo do blagog pada, što je posledica već davno izrečene činjenice o potpunom odsustvu velikih izvoznih aktivnosti.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 3.242,9 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 61.209.604,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je veći za 159,43 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 101,39 %.

Kukuruz najtraženiji na Produktnoj berzi, a cena do 16,70 din/kg

Preko 90 % ovonedeljnog prometa odnosi se na kupoprodaju kukuruza.

Cena se kretala od 16,55- 16,80 din/kg bez PDV-a, s tim da su neke cene uključivale i gratis lager, bez jasno izraženog nedeljnog trenda.

Cena kukuruza standardnog kvaliteta, bez gratis lagera se kretala u rasponu od 16,60 do 16,70 din/kg bez PDV-a, ponderisana cena je bila 16,66 din/kg bez PDV-a, što je pad od 0,84 % u odnosu na prethodnu nedelju.

Takođe je prometovano i kukuruzom sa povećanom vlagom čija se cena kretala u rasponu od 16,40 16,50 din/kg.

Pšenica i soja 

Cena pšenice je i protekle nedelje varirala u odnosu na jasno postavljene parametre kvaliteta, a jedini zaključeni ugovor se odnosio na pšenicu proteina 11 % po ceni od 17,15 din/kg bez PDV-a, uz gratis lager.

Ponuda kvalitetnije pšenice se kretala u rasponu od 17,60-18,20 din/kg bez PDV-a ali nije pronašla kupca.

Jedan jedini ugovor zrna soje dovoljno govori o smanjenoj tražnji, i zaključen je po ceni od 47,00 din/kg bez PDV-a uz primenu samo negativne bonifikacije.

Od ostalih roba zaključena je kupoprodaja mineralnog đubriva AN po ceni od 27,90 din/kg bez PDV-a na paritetu fco kupac.

SVETSKE BERZE: U Čikagu žitarice i soja poskupeli

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 2,16 %, kukuruz je poskupeo 1,08 %, soja je poskupela 1,97 %, a sojina sačma je poskupela 3,65 %.

Slabljenje dolara je pružilo podršku cenama američkih roba.

Suša u Argentini i najava kiše u Brazilu koja bi mogla da uspori žetvu, uticale su na kretanje cene soje.

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju, kukuruz je pojeftinio 0,25 %.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 0,48 %, a kukuruz je poskupeo 0,17 %.

Evropska pšenica i dalje ostaje pod pritiskom snažnog evra, ali takođe i konkurencije argentinske i crnomorske pšenice sa međunarodnom tržištu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede