Berza: Cene žitarica, soje kod nas i u svetu

na berzi

Najviše se trguje pšenicom. Nastavlja se negativan cenovni trend svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, saopštila je Produktna berza

Već treću nedelju za redom pšenica zauzima primarno mesto u trgovanju na robno-berzanskom tržištu. Pad cena prisutan je i dalje kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 3.980 tona robe, što predstavlja rast od 38,48 % u odnosu na prethodnu nedelju. Finansijska vrednost prometa tokom nedelje iznosila je 117.364.500,00 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom cele nedelje bila je povećana aktivnost na strani ponude, dok je tražnja bila slaba, da bi krajem nedelje potpuno izostala. U zavisnosti od kvaliteta i pariteta prodaje kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,00 do 22,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,44 din/kg bez PDV-a (24,68 din/kg sa PDV-om). U odnosu na sedam dana ranije, došlo je do promene cene za – 1,31%.

Početkom nedelje trgovalo se u manjim količinama i vlažnijim kukuruzom do 16% vlage na cenovnom nivou od 21,50 din/kg bez PDV-a (23,65 sa PDV-om).

Kao i prethodne nedelje, pšenica je ponovo bila najtrgovanija poljoprivredna kultura. S obzirom na iščekivanje informacija u vezi sa dešavanjima na koridoru, primetna je slabija aktivnost na tržištu pšenice. Tražnja je i dalje najviše usmerena na pšenicu sa slabijim proteinom, dok se u ponudi najčešće nalazila pšenica sa višim parametrima kvaliteta. Berzanski ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom opsegu od 21,60 do 24,50 din/kg bez PDV-a . Ponder cena iznosi 22,25 din/kg bez PDV-a (24,47 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice beleži pad od 0,38%.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište soje bilo dosta mirno, ove nedelje je došlo do zaključenja više berzanskih ugovora. Ipak, aktivnost nije bila velika na strani ponude. Kada je u pitanju tražnja, tržište je bilo nešto aktivnije početkom nedelje, da bi poslednjih radnih dana u nedelji došlo do mirovanja. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 56,50 do 57,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, a ponder cena je bila 56,90 din/kg bez PDV-a (62,60 sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, tržište soje beleži cenovni pad od 0,17%, navodi u informatoru Produktma berza.

Stočnim ječmom sa hektolitrom 56 kg trgovalo se po ceni od 21,60 din/kg bez PDV-a (odnosno 23,76 din/kg sa PDV-om).

berza

Berze u svetu

Oštar pad cena žitarica desio se sredinom nedelje, naročito u kontekstu optimizma oko ukrajinskog izvoza, bez obzira na rezultat pregovora o koridoru. Ovaj pad će u mnogim slučajevima voditi do teškoća za mnoge evropske proizvođače jer cene plaćene za rod 2023. idu ispod troškova proizvodnje. U međuvremenu, Rusija je nastavila sa inspekcijama brodova u Crnom moru. Globalno, velike početne zalihe u Rusiji i Australiji kompenzovaće manju proizvodnju žitarica u Ukrajini u novoj sezoni.

Prolećna setva suncokreta u Ukrajini dobija na zamahu, imajući koristi od niskih proizvodnih troškova za taj proizvod. Tržišta nastavljaju da slabe u kontekstu rasta optimizma oko sporazuma sa Rusijom o nastavku koridora. Dodato na ovo su generalno povoljne vremenske prilike u Evropi sa nedavnom kišom. U isto vreme, zabrinutost oko stanja useva može nastati ako se kiša nastavi i sledećih nedelja.

Meteorolozi su potvrdili da će na južnoj hemisferi fenomen La Ninja biti zamenjen fenomenom El Ninjo narednih nedelja. To će voditi ka oštrom padu proizvodnje u Australiji krajem godine zbog nedostatka vode i do rasta u Argentini sa više obilnih padavina u Južnoj Americi.

Prema Evropskoj komisiji, izvoz meke pšenice do 7. maja je dostigao 26,49 mil t, u poređenju sa 23,87 prethodne sezone u istom periodu. Izvoz ječma je procenjen na 5,45 mil t, što je sniženje u odnosu na 6,72 mil t prošle sezone u istom periodu. Uvoz kukuruza je rastao na 23,22 mil t, u poređenju sa 13,89 mil t prošle sezone u istom periodu. Trgovci su oprezni pre izveštaja USDA. Francuskoj pšenici konkuriše ruska, čak i na njenim tradicionalnim tržištima, kao što je Alžir.

Na međunarodnoj sceni je zabeležena prodaja 132.000 t američke pšenice za nepoznatu destinaciju. Japan je kupio 125.974 t mlinske pšenice iz SAD, Kanade i Australije. Zvanično, pregovori oko koridora se nastavljaju, ali učesnici na tržištu veruju da produženje posle 18. maja nije baš verovatno.

Povoljne vremenske prilike omogućavaju napredak setve soje i kukuruza. Povoljne kiše u oblastima gajenja pšenice takođe su uticale na cene. Kineski uvoz soje je pao na 7,26 mil t u aprilu, u poređenju sa 9 mil t koje su očekivali tržišni analitičari. Tempo ekonomskog rasta u Kini je ispod očekivanja. Vremenske prilike za prolećnu setvu su idealne i setva soje brzo napreduje. Kod kukuruza, otkazivanje ugovora od strane Kine ograničava potencijal za jačanje ovog proizvoda.

Kod pšenice, nedostatak konkurentnosti američke pšenice koji ograničava izvozni potencijal, utiče na cene. Prema Buenos Aires berzi, argentinska proizvodnja soje će biti samo 22,5 mil t ove godine zbog suše, u poređenju sa prošlogodišnjih 48 mil t. Proizvodnja kukuruza je procenjena na 36 mil t, u poređenju sa prošlogodišnjih 52 mil t.

Američke nedeljne izvozne prodaje pšenice su dostigle 359.900 t, kukuruza 340.400 t i soje 112.300 t. Ovi podaci su razočaravajući i potvrđuju da se međunarodni kupci okreću brazilskoj ponudi. Cene soje su konačno rasle, posle tri sesije pada koji je doveo do najnižih cena u šest i po meseci. Cene pšenice i dalje slabe zbog nedostatka konkurentnosti, naročito prema ruskoj pšenici.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede