Soja: Prodavci nude, ali kupci ne daju više od 38,2 din/kg

kukuruz rinfuz

O “senzacionalnim” prometima na Produktnoj berzi u Novom Sadu se ne može govoriti, obzirom da je u periodu od 10. do 14. oktobra 2016. istrgovano svega 500 tona robe, u vrednosti od 7.667.000,00 dinara, navodi se u izveštaju o prometu roba.

Soja: Prodavci nude, ali nema kupaca

Prošlonedeljna konstatacija o nepremostivom jazu prodajnih i kupovnih kotacija, na tržištu soje i  dalje stoji. Prodavci je nude po 38,50 din/kg, bez PDV-a, dok kupci nisu spremni da je plate više od 38,20 din/kg, bez PDV-a.

Pšenica i dalje čeka normalizaciju rečnog transporta

Ni na tržištu pšenice, nema značajnijih pomaka u očekivanju normalizovanja rečnog transporta i približavanju svetske cene hlebnog žita granici kalkulativne isplativosti za izvoznike.

Trguje se samo kukuruzom po ceni od 14 dinara za kilogram

Kukuruz i dalje drži primat, kada je u pitanju aktivnost tržišnih učesnika.

Svih ovonedeljnih 500 tona ukupnog prometa, upravo su realizovani na ovom tržišnom segementu. Kupoprodaja 200 tona ovogodišnjeg roda za promptnu isporuku, realizovana je po ceni od 15,40 din/kg, sa PDV-om (14,00 din/kg, bez PDV-a), odnosno na cenovnom nivou identičnom prošlonedeljnom, dok je kupoprodaja preostalih 300 tona, realizovana po ceni od 15,29 din/kg, sa PDV-om (13,90 din/kg, bez PDV-a), ali uz klauzulu odloženog termina isporuke, konkretno početkom novembra meseca.

Tržišna apstinencija učesnika na tržištima soje i pšenice, kao i nepromenjena ovonedeljna cena kukuruza, učinili su da tokom čitave nedelje PRODEX nije menjao svoju indeksnu vrednost, odnosno na današnji dan vredi 191,48 indeksnih poena, koliko je vredeo i prošlog petka.

 

Na svetskim berzama poskupela pšenica

berza grafik rast

Protekla nedelja je bila prilično mirna, sve do poslednjeg dana trgovanja. Pritisak na cenu, odnosno na stranu potražnje su na samom kraju nedelje doneli finansijski fondovi koji su se vratili na stranu potražnje, naročito na tržištu pšenice, navodi Produktna berza.

Pšenica sa decembarskom isporukom je u Čikagu poskupela za 5,15 %, a kukuruz za 2,64 %.

Na tržište uljarica nije došlo da značajnog prelivanja uticaja sa tržišta žitarica. Soja je u odnosu na kraj prošle nedelje jeftinija za 0,23 %,a sojina sačma za 0,56 %.

U Budimpešti se cena pšenice, u forintama posmatrano, ne menja već duži period, a kukuruz je pojeftinio za 4,25 %.

Pšenica je u Parizu skuplja za 1,90 %, dok je kukuruz jeftiniji za 0,78 % u odnosu na kraj prošle nedelje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede