Zabranjeno držanje životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože

cincila

Na snagu je stupila odredba kojom se zabranjuje „držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože“.

Od 1. januara 2019. godine u Srbiji je zabranjeno ubijanje životinja radi proizvodnje krzna.

Naime, u skladu sa članom 7. tačka 37, a u vezi sa sa članom 89. Zakona o dobrobiti životinja („Službeni glasnik RS“, br. 41/2009), od 1. januara. 2019. godine na snagu je stupila odredba kojom se zabranjuje „držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože“.

Zabrana je propisana još 2009. godine, a njeno stupanje na snagu je odložena 10 godina kako bi oni koji se bave ovom delatnošću mogli da prilagode svoje poslovanje.

Ovim povodom direktor ORCA Elvir Burazerović je izjavio da je kampanju za zabranu gajenja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna „Da ih ne Okrznu!“ ova organizacija vodila punih 15 godina.  

Krzno ne

Kampanja za zabranu gajenja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna „Da ih ne Okrznu!“ pokrenuta je 2003. godine i intenzivno je vođena do 2009. kada je usvojen Zakon o dobrobiti životinja koji je propisao ovu zabranu, a njenu primenu odložio do 2019. godine. U međuvremenu bilo je nekoliko neuspešnih pokušaja da se ova zabrana ukine, što nije naišlo na podršku javnosti i zakonodavca, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Razloga za ukidanje gajenja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo. Oni su pre svega ekološke i etičke prirode, podseća ORCA.

Industrijsko gajenje krznašice nemoguće je sprovoditi na human način, a količina leševa i opasnih hemikalija koje se koriste u ovoj industriji trajno zagađuju životnu sredinu.

Čak 100 činčila je potrebno ubiti da bi se napravio samo jedan kvadratni metar kvalitetne bunde!

Pored toga, s obzirom na veoma mali broj farmi, od kojih je  još manji broj onih koje rentabilno posluju, teško je govoriti o bilo kakvim ekonomskim koristima za državu. Jedna od dve veće firme koje se bave gajenjem ovih životinja od 2010 do 2014 uplatila je svega 607.000 dinara u budžet!

Kakvi su propisi u zemljama Evrope

Tendencija ukidanja ove „prljave“ industrije evidentna je širom evropskog kontinenta, navodi ORCA.

Austrija, Velika Britanija, Holandija, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija su je ukinuli u potpunosti.

Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina su propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje ili propisale rigorozne uslove za ovu delatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema (Nemačka, Švedska, Švajcarska, Španija).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede