Objekti za krave: Ventilacija i osvetljenje u štalama

stajaa

Držanje krava u štalama ne podrazumeva samo zaštitu životinja od različitih faktora spoljašnje sredine. 

Kako bi životinjama bilo prijatno u zatvorenim prostorijama moramo im obezbediti povoljne uslove za to. 

O ventilaciji i osvetljenju u objektima saznajemo više od Zumrete Trtovac, diplomiranog inženjera stočarstva.

Da bi krava proizvela jedan litar mleka, potrebno je da kroz vime protekne oko 400-500 litara krvi, pune kiseonika i hranljivih materija, a jedan od važnijih činilaca je i sam objekat.

Objekti za krave

Danas se grade visoke i prozračne štale, gde su bočni zidovi visine preko 4 metra, a u najvišoj tački (slemenu) krova i preko 8 metara. Puni deo bočnog zida se pravi od cigle, drveta ili betona, a treba da je visok koliko i krava na grebenu.

Preostali deo je otvoren i uglavnom zaštićen vetrozaštitnim mrežama, preko kojih se postavlja cerada, zasuni od lima, plastike, drveta i tome slično. Ovi zasuni imaju za funkciju usmeravanje vazduha (regulisanje ventilacije) i osvetljenje.

Zima u objektima sa vezanim sistemom držanja i muže, može da stvara problem radnicima zbog nižih temperatura, dok za krave to nije nikakav problem. Sa druge strane zima u objektima sa slobodnim sistemom držanja, nije problem za ljude, jer oni više vremena borave u izmuzištima.

Kravama najviše odgovara temperatura između -5  i +20 stepeni.

Smatra se da je u objektima sa prirodnom ventilacijom na svaka tri metra širine štale, potreban 5 cm visok otvor koji se nalazi na vrhu štale.

Provetravanje objekta je obavezno

Leti, kada su velike vrućine i velika vlaga u vazduhu, potrebno je ugraditi ventilatore većeg kapaciteta.

Krava koja daje npr. 30 litara mleka, dnevno oslobađa oko 27 KWh toplote i oko 12 litara vode. Ovaj višak toplote i vlage se mora izbaciti iz objekta ventilacijom. U toku jednog sata, potrebno je više puta „izmeniti“ vazduh u objektu puštanjem svežeg vazduha, koji je hladniji za ne više od 5 stepeni od onog koji se izbacuje iz objekta, podseća Trtovac

Osvetljeni objekti potrebni kravama

Pored ventilacije, i osvetljenje je jedna od važnih karika u proizvodnji. Kravama je potrebno 15-18 sati svetla. Što je kraći svetlosni dan, krave se osećaju umorno, smanjuje se konzumacija hrane, a neretko se javljaju i smetnje u reprodukciji. Dnevno svetlo nije problem u bolje izgrađenim objektima. Problem je kada padne mrak, i tada treba veštačko osvetljenje. Za tu namenu koriste se razni tipovi sijalica, od neonskih, običnih, pa do štedljivih.

Intenzitet veštačkog osvetljenja na jaslama treba da je 220 luksa, a na ležištu 110 luksa. Intenzitet dnevnog svetla po sunčanom danu kreće se oko 400 luksa.                                                                         

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede