Udruženje „Agroprofit“: Zabeležen rast cena junadi

junad u stali

Udruženje „Agroprofit“: Minulog vikenda zabeležen je rast cene utovljene junadi – sa 2,10 na 2,20, pa i 2,25 evra za kilogram žive mere (srednji Banat).

Stočari su dve – tri nedelje odbijali niske ponude. Zbog potreba klaničara sa juga zemlje pomenute cene su postale redovne. Kupci preuzimaju junad, uglavnom, simentalske rase, koja je teška od 600-750 kg, ali se nudi i teža junad.

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa u Udruženju „Agroprofit” uputila je pre mesec dana preporuku za odlaganje prodaje. Uglavnom svi oni koji su obezbedili novac za prolećnu setvu su odlučili da sačekaju bolju cenu.

To je učinio i Zvonimir Vajlend iz Tavankuta, koji ima 95 junadi, sa težinom 550-650 kg. Kaže da je kupaca sve više i da svoju junad neće prodati ispod 2,20 evra/kg, kao što dobijaju farmeri u drugim krajevima.

Ponuda junadi iz Tavankuta

Udruženju „Agroprofit” javljaju se i stočari koji nude junad holštajn rase, ali i tovljači koji tvrde da bez 2,30 evra/kg neće prodati svoja grla, što u ovom času nije realno.

Dogovori o izvozu junadi u Iran i Siriju nisu ušli u završnu fazu i nije realno očekivati da se za 30 dana obave sve formalnosti. Izvoz u Liban je sporadičan i u tom poslu ima više posrednika, pa je veliko pitanje da li će nova cena junadi od 2,20-2,25 biti prihvatljive za kupce iz Libana.

Međutim, ako se šire otvore turističke sezone u Albaniji, Grčkoj i Crnoj Gori, mogući je i novi rast cene junadi, jer naša zemlja ima najkvalitetniju junad u regionu. Pojedini izvoznici, zbog nižih cena žive junadi, pokušali su kupovinu u Rumuniji, ali su brzo odustali i pokušavaju da preuzmu grla od naših farmera, navodi Udruženje „Agroprofit„.

Preporučujemo: Silaža za tov junadi – Kada početi i koje količine koristiti?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede