Tovljači junadi čekaju odluku Državnih robnih rezervi za još jednu razmenu

robnih rezervi tov junadi

Čeka se odluka Robnih rezervi vezano za razmenu junadi za kukuruz. Novom razmenom junadi ublažila bi se kriza u prodaji goveda.

Razmena junadi za kukuruz

Proizvodnoj grupi tovljača junadi, u Udruženju „Agroprofit” iz Novog Sada, do danas je pristiglo 60 prijava za razmenu kukuruza za junad putem Državnih robnih rezervi.

U ovim prijavama je oko 800 komada junadi, ali nije uračunato 29 gazdinstava koji su imali propuste u prošlom krugu razmene, a koji gaje oko 300 grla, objavio je agroservis.rs.

Udruženje „Agroprofit”, koje zastupa tovljače iz Proizvodne grupe, juče i danas je dostavilo detaljne informacije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Državnim robnim rezervama o interesovanju stočara za ovu vrstu trgovine.

Prema analizi Udruženja, novom razmenom junadi za 10.000-12.000 tona merkantilnog kukuruza kriza u prodaji ovih goveda bila bi znatno ublažena, što je procenilo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i o tome obavestilo Državne robne rezerve.

S obzirom da je reč o novoj ponudi razmene potrebno je da o tome ponovo zaključak donese Vlada, uz prethodnu saglasnost više resornih ministarstava.

Za preuzimanje junadi, kako saznaje „AgroServis plus”, zainteresovane su i dve nove klanice iz Prijepolja i Kruševca.

Posebnim sporazumom Udruženje „Agroprofit” je sa dve klanice, iz Divaca i Sjenice, omogućilo da farmeri ne plaćaju prevoz niti da se obračunava kalo. Merenje je obavezno u mestu utovara junadi.

Farmeri su zadovoljni otstvarenom prodajnom cenom junadi, iako su u prvom krugu bili uzdržani za ovu razmenu, piše agroservis.

Pojedina gazdinstva su junad druge klase uspeli da prodaju po 2,20-2,35 evra, jer je cena kukuruza neznatno porasla, a oni dobijaju 17 kg zrna za kilogram žive junadi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede