Stočari izneli primedbe na ponašanje ovlašćenih skladištara

telici

Stočari da obrate pažnju na pokušaje zloupotreba skladištara Robnih rezervi, koje ne treba da prihvate.

Pojedini stočari, koji su ostvarili pravo na potpisivanje ugovora sa Državnim robnim rezervama o razmeni merkantilnog kukuruza za junad, obratili su se Udruženju „Agroprofit”, koje je iniciralo ovu aktivnost, sa primedbama o ponašanju ovlašćenih skladištara kod kojih država ima lager zrna.

Stočarima potrebna zaštita u ostvarivanju svojih prava sa skladištarima

Primedbe i žalbe, koje su izneli stočari, svode se na nameru da se umanji količina kukuruza koju su Državne robne rezerve odvojile za svakog potpisnika ugovora o razmeni. Ako bi se namere skladištara ostvarile, oni bi u ovom poslu, bez prava na to, ostvarili dobit veću od 200.000 evra.

Zbog toga je i reagovalo Udruženje „Agroprofit”.

Svim stočarima, članovima Proizvodne grupe Udruženja „Agroprofit”, koji su uzeli učešće u naturalnoj razmeni merkantilnog kukuruza za tovnu junad, skrećemo pažnju na pokušaje zloupotreba skladištara Robnih rezervi, koje ne treba da prihvate.

I to:

Skladištari bez osnova i povoda stočarima nude potpisivanje skladišnice, da bi formalno kukuruz iz vlasništva Državnih robnih rezervi preneli na ime farmera koji ima ugovor sa Državnim robnim rezervama.

Ovim administrativnim postupkom oni, praktično, stupaju u novi aranžman sa skladištarima (bez potrebe), koji skladištar želi da naplati uzimanjem ušora pripadajućeg kukuruza.

Dakle, stočari, nakon dobijanja naloga od Robnih rezervi za isporuku merkantilnog kukuruza kod njihovih skladištara, ne trebaju skladištaru potpisivati nikakvu skladišnicu dok prvo kukuruz ne izmere i utovare u svoja vozila ili vozila koja su angažovali.

Udruženje podseća stočare da ne treba da prihvatie nikakve troškove iz skladištenja, rastura, ulaza, izlaza… kukuruza,  koje će skladištari pokušati nametnuti, a za to nemaju nikakva zakonska prava.

Ima skladištara koji zahtevaju od stočara, koji učestvuju u razmeni merkantilnog kukuruza za junad, da pripadajuću količinu kukuruza umanje ako je kukuruz manje vlažan od 14%.

Kada vam skladištar isporuči kukuruz  sa 11-12 % vlage ne znači da ima pravo da vam bilo šta odbija pod izgovorom da je SRPS kvalitet kukuruza  sa 14% vlage. Tačno, ali to  je maksimalno dozvoljena vlaga kukuruza po SRPS kvalitetu.

Svaki stočar mora dobiti do zadnjeg kilograma one količine kukuruza koje su im date u nalogu za isporuku od Robnih rezervi.

Udruženje „Agroprofit”, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda (u ovoj razmeni učestvovalo je njih 120), o namerama skladištara obavestilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Direkciju robnih rezervi, da bi se ove mahinacije izbegle u praksi.

Udruženje podseća da je ova mera Vlade Srbije, doneta na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, od izuzetnog značaja za dalji razvoj tovnog govedarstva, jer u razmeni učestvuje 320 gazdinstava koji će isporučiti klanicama više od 3.000 junadi. Udruženju je poznato da se u ovom poslu koriste usluge ovlašćenih skladištara, koji svoje usluge naplaćuju iz državnog budžeta putem Robnih rezervi i zbog toga se očekuje da se ceo posao bez propusta privede kraju.

Prijavljeni stočari, njih više od 90%, već su isporučili svoju junad klaničarima, iako je rok za ovaj posao 15. maj.

Izvor: Agroservis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede