Robne rezerve objavile koja gazdinstva su stekla pravo na razmenu kukuruza za junad

junad

Robne rezerve: Pravo na razmenu kukuruza za junad ostvarilo 109 gazdinstava.

Sa dva dana zakašnjenja Državne robne rezerve objavile su zvaničnu listu gazdinstava koji su stekli pravo na razmenu kukuruza za junad, što je 16. maja, kao meru za ublažavanje zastoja u izvozu predložila Proizvodna grupa tovljača u okviru Udruženja „Agroprofit” i što je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovo je bio treći poziv i najuspešniji.

Na objavljeni poziv za razmenu javilo se 138 gazdinstava, ali je 29 eliminisano iz raspodele zbog nepotpune dokumentacije.

Državne robne rezerve su odlučile da u ovu trgovinu uključe 12.000 tona merkantilnog kukuruza, pa su u deobu uključile za 109 farmera sa 11.573.410 kilograma.

Ostalo je neraspodeljeno 427.190 kilograma, što je količina kojom bi se moglo preuzeti još 50 komada junadi prosečne težine od 500 kg.

Ovo je za Robne rezerve mali iznos, ali za stočare kada tržište miruje prodaja junadi je golem problem. Da su malo više pažnje odgovorni u Robnim rezervama posvetili malom proizvođaču, onda bi od onih 427 tona preostalog kukuruza upravo njima namenili iznos do 10.000 kg.

  • Prosto je neverovatno  da stručnjaci za stočarstvo ne znaju da u prodaji odavno nema junadi lakše od 550-600 kg. Prve reakcije govore da se farme sa grlima težim od 500 kg ne uklapaju u „broj komada pet” i količinu kukuruza od 42.500 kg. Koliko smo onda pomogli ovim ljudima? Ništa. Baš nikome to ne služi na čast. Šteta, a nema ih na listi puno – kažu u Udruženju „Agroprofit”.

S obzirom da je Proizvodna grupa tovljača imala administrativnu podršku Udruženja „Agroprofit” u pripremi dokumentacije, većina ovih farmera je i ostvarila pravo na razmenu.

Gledajući regionalno, najviše učesnika u ovoj razmeni su stočari iz Mačve, Srema i Banata.

Klanice iz Divaca i Sjenice dale su saglasnost Udruženju da će snositi troškove prevoza, kao i da će preuzetu junad meriti u mestu utovara i da neće obručanavati kala, što su farmeri ocenili kao dobar poslovni potez.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede