Rezanci šećerne repe u ishrani goveda

secerna repa koren izvadjen

U našoj zemlji površine pod stočnom repom sve su manje, pa se ovo hranivo sve ređe koristi u ishrani domaćih životinja. Zato je sve više u obroku zastupljena šećerna repa, a naročito rezanci šećerne repe.

Tako se u ishrani krava muzara koriste koren i list šećerne repe, a znatno više kako kod krava muzara, tako i kod ostalih kategorija goveda, rezanci šećerne repe.

Rezanci šećerne repe: sveži, kiseli, suvi

Oni mogu da se koriste kao sveži, kiseli ili suvi. Sveži mogu da se koriste samo u kampanji prerade šećera. Kiseli i suvi mogu da se koriste tokom cele godine.

Kiseli su tipično voluminuzno hranivo sa 10-22 % SM u zavisnosti od toga da li je posle izdvajanja šećera izvršeno jednostruko ili dvostruko presovanje.

Suvi repini rezanci

Najznačajniji u ishrani goveda su suvi repini rezanci. Oni su tipično ugljenohidratno koncentrovano hranivo i koriste se jednako uspešno kako u ishrani muznih krava, tako i u ishrani junadi u tovu. Suvi repini rezanci mogu da se koriste kao satavni deo smeše koncentrata ili posebno hranivo.

Treba znati da je to dijetetsko hranivo i da ima uticaj na bolje iskorišćavanje hranljivih materija iz silaže i sena. Suvi rezanci upijaju značajne količine vode i jako bubre, tako da u uslovima uzimanja vode po volji potrebno je davati ih do 4 kg dnevno po grlu. Ako se daju veće količine potrebno ih je kvasiti.

Veća količina rezanaca zahteva dodavanje Ca i P.

Pored toga povećan procenat rezanaca u obroku može da dovede do deficita celuloze i masti. Najzad povećan udeo rezanaca u obroku za krave muzare dovodi do promene izgleda, ukusa i mirisa mleka. Ono poprima miris koji podseća na miris ribe, a boja dobija sivu nijansu.

Tovnim grlima može se davati nešto veća količina suvih rezanaca, ali i tu ne bi trebalo dati više od 5 kg po grlu dnevno, a kravama već pomenutih 4 kg na dan po grlu.

Goran Joksić

psss.rs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede