Prerada mleka u domaćinstvu u objektu za preradu je ograničena na maksimalno 200 litara nedeljno. Proces se može obavljati u jednoj prostoriji…
Ukoliko mleko sa svoje farme želimo da prerađujemo u svom domaćinstvu neophodno je da ispunimo određene uslove. Na domaćinstvu se prerada mleka u jestive proizvode može odvijati samo u zasebnom prostoru, podseća savetodavac Dragoljub Krajnović, a koji treba da ispunjava-omogući proprisane uslove.
Prerada mleka u domaćinstvu – uslovi
- Prostor za preradu mleka u domaćinstvu mora biti upisan u registar objekata za preradu mleka;
- Maksimalna količina mleka koja se može preraditi u objektu za preradu mleka u domaćinstvu se ograničava na 200 l nedeljno;
- Celokupni proces prerade mleka može da se obavlja u jednoj prostoriji, uz obavezu vremenskog razgraničenja između faza rada koje bi mogle dovesti do unakrsne kontaminacije i uz obavezu čišćenja i dezinfekciju između faza;
- Dozvoljeno je koristiti isti izlaz u prostor za preradu mleka za unošenje sirovog mleka , iznošenje gotovih proizvoda i ulaz radnika;
- Prostor za preradu mleka mora biti opremljen opremom za pranje ruku, koja se može nalaziti u neposrednoj blizini objekta za preradu mleka;
- Dozvoljeno je čuvanje proizvoda od mleka i neprerađenih sirovina u istom rashladnom prostoru, uz obavezu njihovog fizičkog razdvajanja;
- Dozvoljeno je da se garderoba i toalet koji koriste zaposleni na poslovima prerade mleka mogu nalaziti u blizini objekta za preradu mleka;
- Dozvoljeno je da se ambalaža i drugi potrebni materijali skladište u blizini objekta za preradu mleka;
- Proizvodeni proizvodi od mleka se mogu prodavati na teritoriji opštine i teritoriji opštine i teritoriji susednih opština, prodajom na otvorenom na zelenoj pijaci, na sajmovima, vašarima, izložbama i u lokalnim prodavnicama;
- Prerada mleka u domaćinstvu se registruje u statusu fizičkog lica, zaključuje Krajnović.