Poruke stočara, odgajivača tovnih rasa goveda

tov junadi

Uzgajivači tovnih rasa goveda smatraju da je prošlo vreme da svi zarađuju više od njih i tvrde da je prihvatljiva otkupna cena od najmanje 2,30 evra po kilogramu žive vage.

U Utrinama (opština Ada) održana je proširena konferencija udruženja stočara „Kasum”, na kojoj su prisustvovali odgajivači tovnih rasa goveda iz cele Vojvodine.

Kako je preneo internet portal agroservis.rs  stočari su podržali više mera kao predloge za trošenje agrarnog budžeta za ovu granu, u kojoj učestvuje oko 6.000 tovljača.

Juhas Atila, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da je država odavno prepoznala značaj razvijenog stočarstva i da u 2018. godini želi da poboljša mere prema stočarima i da će nastaviti da podstiče tov, kao i kupovinu raspolodnog materijala. Juhas je naveo i da su nam šanse za izvoz, pogotovo junetine, veoma velike, a trenutno nemamo veliki broj tovnih rasa i goveda u tovu. 

Okupljeni stočari su podržali mere za ovu granu poljoprivrede, koje je izneo Juhas Atila, ali su izneli i svoje predloge i ponovili apel.

Poruke stočara

 

Kao dopuna mera navedeno je da se nabavka goveda izdvoji iz stavke „sitne i krupne mehanizacije”, a da se za tu svrhu izdvoji 1,5 milijardi dinara. Istaknuta je potreba da se starost grla za rasplod smanji na 12 meseci i da se dozvoli uvoz teladi za tov, a zabrani izvoz teladi i klanje. Stočari su zahtevali da se ukine karantin za goveda uvezena iz zemlje sa kojima Srbija ima usaglašen sertifikat, preneo je agroservis.

Predloženo je da se za nabavku čistih tovnih rasa iz uvoza odobre subvencije u iznosu od 50-60 odsto od vrednosti, a ukupno do 3.000.000 dinara po gazdinstvu. Za grla u domaćoj proizvodnji predloženo je da podsticaj bude 30-40 odsto, ukupno 2.000.000 dinara po gazdinstvu. Ovakav predlog je nastao zbog podatka da se unutrašnjom trgovinom ne povećava broj tovnih grla u čistoj rasi i da njihov broj nije veći od 500 grla.

Uzgajivači smatraju da se sve isplate iz državne kase treba da završe do 30. decembra i da prenošenje isplate u narednu godinu, kao i kašnjenje u isplatama ne doprinose dobrom poslovanju gazdinstava. Oni smatraju da prijavljivanje za podsticaje treba da traje do 1. oktobra.

Konferencija udruženja stočara tovnih rasa goveda u Utrinama podržala je inicijativu da se odmah obustavi prodaja tovne junadi zbog niske otkupne cene. Tovljači smatraju da je prošlo vreme da svi zarađuju više od njih i tvrde da je prihvatljiva otkupna cena od najmanje 2,30 evra po kilogramu žive vage i da trenutnu ponudu od 2,15 evra ne treba prihvatiti. Oni se nadaju da će ova cena uskoro biti i 2,50 evra, jer je u Turskoj cena junadi iznosi 3,80 evra/kg.

Stočari okupljeni u Utrinama su poručili da prepoznaju da resorno ministarstvo želi napredak u ovoj grani, ali da to bez efikasnih mera nije moguće sprovesti.

Srbija trenutno u tovu na velikim farmama ima oko 30.000 grla i oko 80.000 u seoskim domaćinstvima. Ugovoreni iznos 5.000 tona junetine za potrebe Turske je ozbiljna proba za sve na liniji ove proizvodnje – poruka je stočara sa proširene konferencije koja je održana u Utrinama, preneo je agroservis. 

Apel stočara još jednom

Stočari su ponovili apel prema državnoj administraciji da spreči velike napade na pašnjake koje šumska i vodoprivredna gazdinstva žele da pošume izvan zakonskih okvira. Posebno su ugroženi pašnjaci u Suseku, Botošu i okolini Kovina.

Međutim, ima i svetlih primera: Zavod za zaštitu prirode Vojvodine uz utvrđeni režim korišćenja dozvoljava stočarima ispašu na Deliblatskoj peščari, Carskoj bari, Krčedinskoj adi…

Foto: A.M.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede