Odgoj guščića i pačića – Neophodni uslovi u objektima

pacica

Za odgoj pačića i guščića neophodno je obezbediti maksimalno dobre uslove u objektima. Temperatura je bitan činilac za uspešno gajenje

Osnovni uslovi koje bi trebalo da zadovolji svaki objekat za gajenje pataka i gusaka su:

  • odgovarajući podni prostor,
  • provetrenost,
  • odgovarajuće temperature,
  • povoljna vlažnost vazduha,
  • čistoća,
  • osvetljenost.

Temperatura je bitan činilac za uspešno gajenje guščića i pačića. Prvih nedelju dana potrebno je u prostoriji obezbediti odgovarajućе temperature. U početku temperatura treba da bude visoka, a kasnije sve niža. Od navršene treće nedelje mladuncima plovuša potrebna je temperature oko 18 °C. Ponašanje pačića i guščića pokazuje da li im temperatura odgovara. Ako su ravnomerno raspoređeni po zagrejanoj površini i normalno se ponašaju, temperatura im odgovara. Kada im je hladno, pište i gomilaju se ispod grejača. Ako pak beže od grejača, dahću i šire krila, njima je pretoplo. Ako im smeta promaja, tada se oni sklanjaju sa nekog dela zagrevane površine.

pacici voda

Pačićima i guščićima potreban svež vazduh

Sa porastom pačića i guščića u prostoriji se povećava količina štetnih gasova, prašine i vodene pare, tako da je provetravanje veoma značajno. Potrebe za svežim vazduhom iznose 5 m³ svežeg vazduha/sat/kg telesne mase živine (70-90 m³ svežeg vazduha/sat/kg utrošene hrane dnevno).

U prvim nedeljama provetravanje se može obezbediti prirodnom ventilacijom. Relativna vlažnost vazduha tokom prve tri nedelje treba da bude oko 60 -70%. Suv vazduh može prouzrokovati dehidraciju mladunaca plovuša. Takođe prostirka se može slepiti i skvasiti.

Prvog dana pačićima treba obezbediti neprekindno osvetljenje, a kasnije 22-23 sata dnevno. Guščićima prve nedelje treba obezbediti neprekidno osvetljenje, a kasnije se dužina osvetljenja skraćuje do dužine prirodnog dana.

Prostirka treba da bude rastresita, suva i zdrava. Najbolje je koristiti pšeničnu ili ražanu slamu, šušku mekog drveta, ljuske suncokreta i dr. Nikad se ne sme koristiti materijal koji je buđav, truo i koji sadrži ostatke pesticida. Prostirku treba stavljati u sloju debljine 7-8 cm i menjati je za svaki turnus. Za 1 m² površine poda potrebno je oko 5 kg šuške ili slame.

Kosovka Jakšić dipl. inž. poljoprivrede PSSS

Preporučujemo: Ćurke: Smernice za uzgoj na malim gazdinstvima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede